Скромний дарунок

29.11.2011

16 листопада легендарному гандбольному тренеру Ігорю Турчину виповнилося б 75. Після смерті багаторічного наставника київського «Спартака» його пам’ять в Україні вшановують щорічним міжнародним турніром. Щоправда, останніми роками статус змагання впав — одного разу меморіал не провели взагалі, склад учасників став скромнішим. А ще «Кубок Турчина» залишив свою постійну домівку, столичний Палац спорту і переїхав у Бровари.

Цього разу до України завітали лише скромні збірні Білорусі й Туреччини, тож організатори доповнили квартет учасників нашою «молодіжкою».

Зазвичай для української національної збірної меморіал Турчина був перевіркою перед грудневими чемпіонатами Європи або світу. Але цього року наші не пробилися на «мундіаль», програвши «плей–оф» ісландкам. Тож новий–старий керманич «синьо–жовтих» Леонід Ратнер переглядав кадри і схеми, готуючись уже до березневих матчів відбору на Євро–2012. Тренер шкодував, що до весни в нього не буде шансу попрацювати з командою, тож намагався розробляти тактику з прицілом на майбутнє вже зараз. Хоча кілька виконавиць, яких він хотів бачити в лавах збірної, так і не з’явилися у спорткомплексі Броварського вищого училища фізкультури.

Вважалося, що головним конкурентом нашої «основи» будуть білоруски. Певно, так гадали й самі підопічні Ратнера. Бо, розгромивши у п’ятницю своїх дублерок, наступного дня перша збірна ледь не осоромилася в дуелі з туркенями. Лише в другому таймі Україні вдалося відігратися і звести двобій унічию.

У завершальний день турніру в зустрічі з білорусками головна команда вже не дозволила собі розслабитися. Впевнено вигравши перший тайм, по перерві Леонід Ратнер експериментував, але довів матч до перемоги.

Тож головний приз «Кубка Турчина» увосьме залишився вдома. Найкращим гравцем турніру визнали туркеню Їлмаз Бетюл. А найкращою бомбардиркою із 21 голом стала наша Вікторія Борщенко, яка нині представляє російське «Динамо» (Волгоград).

 

ТАБЛО

Жінки. Кубок Турчина (Бровари, 25–27 листопада)

1–й тур. Україна — Україна–2 — 43:16 (21:8; Борщенко (7), Манагарова (5)), Білорусь — Туреччина — 30:25.

2–й тур. Україна — Туреччина — 28:28 (11:17; Манагарова (10), Ніколаєнко (6)), Україна–2 — Білорусь — 23:29.

3–й тур. Україна–2 — Туреччина — 26:25, Україна — Білорусь — 27:19 (17:8; Борщенко (10), Манагарова, Малюченко (по 3)).

Підсумкове становище: Україна — 5, Білорусь — 4, Україна–2 — 2, Туреччина — 1.

* * *

Чоловіки. Єврокубки. 1/16 фіналу (перші матчі)

Кубок ЄГФ. «Ск’єрн» (Данія) — «Динамо» (Полтава) — 33:21 (14:7).

Кубок кубків. «Мотор» (Запоріжжя) — «ЗТР» (Запоріжжя) — 25:25 (14:15).

* * *

Українська чоловіча суперліга. Матч 14–го туру: «Політехнік» — «Портовик» — 21:26.