Суперфінал «на–гора»

29.11.2011
Суперфінал «на–гора»

Капітан донеччан Сергій Варламов поклав початок перемозі над «Рубіном». (Фото з сайту ХК «Донбас».)

Найпрестижнішим змаганням у європейському хокеї, як і у футболі, є Ліга чемпіонів. Але, на відміну від процвітаючого «старшого брата», хокейний турнір не користується великим комерційним успіхом, тому періодично зникає. Саме таке «міжсезоння» переживає Старий Світ зараз. Тож єдиним хокейним клубним змаганням залишився Континентальний кубок (КК). Скажемо відверто: участь у ньому нині беруть команди «другого ешелону» переважно з країн, які посідають скромні позиції у світовому табелі про ранги. А Росія, яка очолює рейтинг ІІХФ, делегувала на турнір переможця «вишки», а не КХЛ. Саме цю команду — тюменський «Рубін» — обіграли вчора в Донецьку хокеїсти «Донбасу» і вийшли до «фіналу чотирьох» КК. Це перший успіх такої ваги в історії українського хокею, і чинний чемпіон країни заслуговує всіляких компліментів. Однак цій команді ще багато чого слід довести.

 

На шляху до кубка

Із моменту появи Континентального кубка в 1998 році в ньому виступали й перемагали пристойні команди з Чехії, Словаччини, Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини, Швейцарії. Але останнім часом інтерес до цього змагання помітно знизився. Найвищою позицією в рейтингу серед інших дер­жав (крім Росії), які беруть участь у КК цього сезону, — 11–ю — може похвалитися Білорусь. Її представник, мінська «Юність», як переможець попереднього турніру одразу потрапила до «фіналу чотирьох»–2012. Так само гарантоване місце має й господар суперфіналу — французький «Руан». А от за ще дві путівки до квартету, який розіграє трофей у січні, точилася боротьба у кваліфікації.

Чемпіон України, «Донбас», отримав право стартувати одразу з півфінального раунду. У попередні роки на цій стадії виступали київські «Сокіл» і «Беркут», але жодного разу до фіналу не пробивалися. Цікаво, що десять років тому «беркутів» очолював нинішній головний тренер донеччан Олександр Куликов. І з новим клубом йому таки вдалося пройти далі.

Визначальними для «Донбасу» стали два чинники. Якщо раніше в українських командах виступали переважно наші співвітчизники з можливою невеликою «домішкою» легіонерів, то тепер у ХК «Донбас» перші скрипки грають росіяни, яким допомагають українці та білоруси. Крім того, донеччани домоглися права провести відбірковий турнір у рідних стінах, чого раніше не вдавалося нашим клубам.

Складові перемоги

Упродовж трьох днів — із п’ятниці по неділю — 4000 місць у донецькому Палаці спорту «Дружба» заповнювалися майже вщерть. Претендентами на перемогу в групі Е вважали господарів й російський «Рубін». Донеччани й тюменці підтвердили статус фаворитів, обігравши в перші два дні інших конкурентів — польську «Краковію» і латвійський «Металургс». Хоча аутсайдери змусили понервувати фаворитів. Так, у суботу «Донбас» лише в третьому періоді дотиснув команду з Кракова, а «Рубін» вирвав три очки у колективу з Лієпаї на останній хвилині.

Тож у своєрідному фіналі за єдину путівку до завершального раунду КК позавчора ввечері билися український і російський клуби. У цьому сезоні вони вже зустрічалися в рамках вищої ліги Росії, і також у Донецьку. Тоді гості перемогли з рахунком 2:0. Проте цього разу «донбасівці» взяли реванш. Причому в значно потрібніший момент. Адже ситуацію у ВХЛ ще можна поправити, а виліт із єврокубка вже не перепишеш.

За присутності на трибунах президента НОК Сергія Бубки підопічні Олександра Куликова ударно провели перший період і надалі грали, відштовхуючись під переваги у дві шайби. «Рубін» скоротив відставання до мінімуму за 10 секунд до завершення другої 20–хвилинки. Утім у завершальній третині матчу російський воротар «Донбасу» Євген Царегородцев діяв успішно. Коли ж під завісу двобою, намагаючись врятуватися від поразки, сибірська команда замінила голкіпера на додаткового польо­вого гравця, то отримала ще одну шайбу у порожні ворота.

«Ми діяли самовіддано й проявили характер. Я задоволений результатом, хоча не думаю, що ми провели найкращий матч сезону», — дещо критично висловився на прес–конференції Олександр Куликов.

Керманич російського клубу Місхат Фахрутдінов поскаржився на два швидкі голи донеччан і на те, що його хлопці не змогли втілити в закинуті шайби свої шанси.

Таким чином клуб, де президентом — віце–прем’єр Борис Колесников, став першим українським ХК, що потрапив до суперфіналу Континентального кубка. За два місяці у Руані в одноколовому турнірі трофей розіграють «Донбас», «Руан», мінська «Юність» та італійський «Асьяго», який переміг у півфінальній групі D.

 

ТАБЛО

Континентальний кубок. Півфінальний раунд (25–27 листопада). Група Е (Донецьк)

1–й тур. «Рубін» (Тюмень, Росія) — «Краковія» (Польща) — 6:1, «Донбас» (Україна) — «Металургс» (Лієпая, Латвія) — 6:2 (3:0, 0:1, 3:1; Малевич, Матерухін — 2, Дубровін, Кочетков, Пискунов).

2–й тур. «Рубін» — «Металургс» — 4:3, «Донбас» — «Краковія» — 3:1 (1:1, 1:0, 1:0; Варламов, Пискунов, Журун).

3–й тур. «Металургс» — «Краковія» — 1:3, «Донбас» — «Рубін» — 3:1 (2:0, 0:1, 1:0; Варламов, 5 (більш.); Белухін, 13 (менш.); Пискунов, 60 (п. в.) — Галанов, 40).

Підсумкове становище: «Донбас» — 9, «Рубін» — 6, «Краковія» — 3, «Металургс» — 0.

Група D (Хернінг, Данія). Підсумкове становище: «Асьяго» (Італія), «Дунайварош» (Угорщина) — 6, «Хернінг» — 5, «Шеффілд» (В. Британія) — 1.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чемпіонат України. «Компаньйон» — «Гайдамаки» — 5:1, «Сокіл» — «Леви» — 5:3, «Компаньйон» — «Леви» — 5:3, «Сокіл» — «Гайдамаки» — 5:2.

Лідери після 22 матчів: «Сокіл» — 63, «Донбас–2» — 47 (20), «Беркут» — 44 (20), «Леви» — 32, «Компаньйон» — 28.

* * *

Регулярний чемпіонат НХЛ. «Вашингтон» — «Рейнджерз» — 3:6 (Федотенко «Р» — 19 хв., 2+0, 4 кидки, «+3»), «Рейнджерз» — «Філадельфія» — 2:0 (Федотенко — 14.45, 1 кидок, «0»), «Кароліна» — «Вінніпег» — 1:3 (Понікаровський «К» — 14 хв., 3 кидки, «–1»), «Оттава» — «Кароліна» — 4:3 (Понікаровський — 16 хв., 1+0, 2 кидки, «–1», 2 хв. штр.).

Руслан Федотенко закинув лише другу й третю шайби в 19 матчах сезону, а Олексій Понікаровський відзначився шостим голом.

У Східній конференції «рейнджери» наразі шості, а «харрікейнз» — 14–ті.