Тупцюючи назад

25.11.2011
Тупцюючи назад

Обіграли, як лежачих: Крістіан Родрігес проти Олександра Кучера. (Фото Рейтер.)

Після весняного виходу «Шахтаря» до чвертьфіналу Ліги чемпіонів від «гірників» у наступному розіграші очікували принаймні повторення цього успіху. Та й президент Рінат Ахметов заявив про завдання виграти Кубок чемпіонів — хай не в найближчому сезоні, а за кілька років. Утім, як визнав згодом чеський хавбек Томаш Гюбшман, команда хотіла зробити крок уперед, а вийшло — назад.

Схоже, «помаранчево–чорні» стали занадто високої думки про власні сили й недооцінили суперників. А в Лізі чемпіонів подібного не пробачають. Та й деяким керівним особам «Шахтаря» треба більше займатися своїми безпосередніми обов’язками, ніж розповідати про те, наприклад, що АПОЕЛ не гідний потрапляння до «плей–оф». Команда з Кіпру хоч і завдала лише сім ударів у площину воріт суперників у п’яти матчах, але загальним рівнем гри та результатами довела, що обрала правильний шлях, який привів до виходу з групи. А ось тим, хто «витає в небесах», слід опуститися на землю й серйозніше поставитися до гри. Наразі ж «гірники» програли вдома «Порту» — 0:2 — і втратили шанси не лише на «плей–оф» Ліги чемпіонів, а й на продовження виступів у Лізі Європи.

Окремою «піснею» в темі «Шахтаря» є бразильці. Боси чемпіонів України мали б враховувати думку представників багатьох європейських клубів, які вважають неприпустимим скупчення в одній команді великої кількості «чарівників м’яча» — тоді вони стають некерованими. Та й, граючи на одному місці, застоюються у своєму розвитку. У літнє міжсезоння «гірники» ж лише збільшили свою південноамериканську колонію. У заявці донецького гранда зараз аж дев’ятеро бразильців (включаючи громадянина Хорватії Едуардо). Чи не занадто як для українського клубу? Як–то кажуть, «перебір горить». Недарма й тренер Мірча Луческу поскаржився, що дехто з батьківщини «пентакампеонів» не виправдав його сподівань — зокрема, Луїс Адріано й Вілліан.

Показовим позавчора був другий гол у воротар донеччан, коли Дуглас Коста й Фернандіньйо легко випустили зі своїх обіймів Халка, дозволивши співвітчизникові створити небезпечну ситуацію біля воріт Олександра Рибки.

За словами Луческу, команді бракувало травмованого Дмитра Чигринського і дискваліфікованого Даріо Срни, якого на правому фланзі заміняв Василь Кобін. «Гірники» більшу частину часу контролювали м’яч (60%), кілька разів були близькі, аби забити гол, однак Адріано й Фернандіньйо влучали в штанги, а Олександр Кучер пробив у падінні через себе поруч зі стійкою.

Португальці виглядали більш цілеспрямованими. Перемога їм була конче потрібна, аби мати шанси на «плей–оф». А от «шахтарі» вже знали, що втратили шанси на це, бо годиною раніше «Зеніт» і АПОЕЛ розійшлися миром. Хай там як, у випадку виграшу або бодай нічиєї донеччани зберігали шанси на весняну кампанію в Лізі Європи. Тож до останніх хвилин прагнули порадувати глядачів, які навіть на восьмиградусному морозі майже повністю заповнили «Донбас–арену».

До плачевного підсумку призвели дві помилки захисту наприкінці гри. І безліч помилок в атаці.

У п’яти турах підопічні Луческу не виграли ще жодного разу. А взагалі в єврокубках – не перемагають аж із 8 березня. В останньому матчі свого євросезону 2011/12, на Кіпрі, «Шахтар» намагатиметься підправити свій підмочений авторитет і здобути рейтингові очки для України.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Хочу попросити вибачення у вболівальників за виступи в Лізі чемпіонів цієї осені. Почали ми турнір непогано, але після вилучення Ракицького в Порту все пішло шкереберть. Мабуть, трапляються роки, коли фортуна проходить повз нас. Сьогодні ми могли забити першими — й тоді все пішло б за іншим сценарієм. Але такий турнір подібного не пробачає. Виступ у Суперлізі — це великий урок, у тому числі для молодих гравців, які поки що не доросли до потрібного рівня.

 

Вітор Перейра,
головний тренер «Порту»:

— Я задоволений, що нам вдалося реалізувати свою тактику на гру з таким агресивним і сильним суперником, як «Шахтар». Мої гравці діяли концентровано й розумно, створили складності для опонента й змогли добитися перемоги.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

5–й тур (результати середи)

Група G

«Зеніт» (Росія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 0:0 (суддя двічі переривав матч через задимлення поля файєрами, які запалювали пітерські фани)

«Шахтар» (Україна) — «Порту» (Португалія) — 0:2

Голи: Халк, 79; Рац, 90 (у свої ворота)

«Шахтар»: Рибка, Кобін (Д. Коста, 87), Ракицький, Кучер, Рац, Гюбшман, Фернандіньйо, Мхітарян, Вілліан (Тейшейра, 69), Л. Адріано, Едуардо (Жадсон, 59)

«Порту»: Елтон, Майкон, Перейра, Моутіньйо, Роландо, Халк, Фернандо, Отаменді, Джалма (К. Родрігес, 73), Дж. Родрігес (Варела, 81), Дефур (Соуза, 88)

Попередження: Едуардо, 50; Жадсон, 65; Кобін, 75 — Родрігес, 35

Суддя — Томсон (Шотландія).

Донецьк, «Донбас–арена», 46 280 глядачів

Турнірне становище: АПОЕЛ — 9, «Зеніт» — 8, «Порту» — 7, «Шахтар» — 2.

Група Е

«Валенсія» (Іспанія) — «Генк» (Бельгія) — 7:0 (Жонас, 10; Сольдадо, 13, 36, 39; Пабло, 68; Адуріс, 70; Коста, 81)

«Байєр» (Німеччина) — «Челсі» (Англія) — 2:1 (Дердійок, 73; Фрідріх, 90+1 — Дрогба, 48).

Турнірне становище: «Байєр» — 9, «Челсі», «Валенсія» — 8, «Генк» — 2.

Група F

«Арсенал» (Англія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 2:1 (ван Персі, 49, 86 — Кагава, 90+2)

«Марсель» (Франція) — «Олімпіакос» (Греція) — 0:1 (Фетфацидіс, 82)

Турнірне становище: «Арсенал» — 11, «Марсель» — 7, «Олімпіакос» — 6, «Боруссія» (Д) — 4.

Група H

«Мілан» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:3 (Ібрагімович, 20; К.–П. Боатенг, 54 — ван Боммель, 14 (у свої ворота); Мессі, 31 (пен.); Хаві, 63)

БАТЕ (Білорусь) — «Вікторія» (Чехія) — 0:1 (Бакош, 42)

Турнірне становище: «Барселона» — 13, «Мілан» — 8, «Вікторія» — 4, БАТЕ — 2.