Роздягнені захисники

24.11.2011

Верховний суд Об’єднаного Королівства дозволив адвокатам відмовитися від одягання перук та мантій під час судових засідань. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, цього тижня глава вищої судової інстанції Великої Британії лорд Ніколас Філіпс роз­тлумачив: відтепер юристи мають право «обходитися без окремих чи всіх елементів традиційних судових шатiв».

Нове положення стосується адвокатів, які виступають на засіданнях Верховного суду та судового комітету Таємної ради країни. Водночас судді в цих установах традиційно носять звичайні ділові костюми.

Тлумачення лорда Філі стало одним із чергових кроків у спрощенні традиціоналістського дрес–коду для британських адвокатів узагалі. Подібне «послаблення» для захисників у судах із розгляду цивільних справ було зроблено кілька років тому. Не носять перуки та мантії й адвокати у кримінальних судах, де на засіданнях присутні діти. А у Високому суді, що розглядає також апеляції, старовинну «уніформу» дозволяється не надягати у спеку.

Носіння перук і мантій у британських судах стало обов’язковим ще в XVII столітті. Їх дизайн походить від траурного вбрання, впровадженого для представників юридичної спільноти після смерті короля Карла II 1685 року.