Міраж Олімпіади

24.11.2011

Не так давно головний тренер жіночої збірної України з хокею на траві Світлана Макаєва в інтерв’ю «УМ» сказала, що лише її підопічні мають шанс серед усіх українських команд із різних видів спорту потрапити на Олімпійські ігри 2012 року. Насправді фахівець помилялася — боротьбу за путівки до Лондона вели й обидві наші волейбольні збірні. Щоправда, якщо слова Макаєвої спроектувати на реальність, то спеціалістка має рацію. Адже жіноча волейбольна збірна два тижні тому вилетіла з олімпійської кваліфікації, а чоловіки дуже близькі до цього.

Перше коло відбору — в серпні — чоловіча збірна України пройшла доволі легко, двічі в стиковому раунді перегравши ізраїльтян. Утім схоже, що вже другий бар’єр багаторівневої кваліфікації на Олімпіаду для підопічних Юрія Філіпова стане й останнім.

Цими днями в трьох містах — словаць­кому Попраді, французькому Туркуені й хорватському Осієку — триває черговий відбірковий етап для європейських команд. У міні–турнірах змагаються по шість збірних, і лише переможці кожного з них залишаться на олімпійському шляху.

Українці потрапили до Хорватії. Перед відльотом «синьо–жовті» провели п’ятиденний збір на базі харківського «Локомотива» — основного постачальника кадрів до національної команди. Контрольних матчів Юрій Філіпов не планував, бо мав обмаль часу на підготовку. Тренер розповів журналістам про велике бажання хлопців проявити себе на найвищому рівні та свою мрію потрапити на Олімпійські ігри, хоча й скаржився на брак міжнародного досвіду в підопічних. До того ж через травми до збірної не змогли приєднатися легіонери Юрій Гладир, Олександр Стаценко й Дмитро Бабков.

Попри це, Філіпов поставив перед командою завдання виграти турнір в Осієку. І це правильний крок із точки зору психології, хоча керівництво Федерації волейболу України ніяких завдань не висувало. Та вже перший матч повернув українців на землю. За присутності всього 250 глядачів на трибунах «синьо–жовті» чинили гідний спротив португальцям, але програли в трьох партіях.

Тепер, аби вийти до півфіналу, збірній України треба сьогодні в трьох сетах розгромити словенців, а ті мають так само легко впоратися з Португалією. Але віри в це, чесно кажучи, небагато.

 

ТАБЛО

Олімпійський кваліфікаційний турнір. Чоловіки. Група 3 (Хорватія). 1–й тур. Підгрупа А. Фінляндія — Голландія — 3:1. Не грала Хорватія. Підгрупа В. Україна — Португалія — 0:3 (21:25, 18:25, 23:25). Не грала Словенія.