НОВИНИ ПЛЮС

23.11.2011

Справа Тимошенко: Європа ставить ультиматум

Учора в Києві з робочим візитом перебувала президент Литви Даля Грибаускайте. В рамках візиту відбулося підписання низки дво­сторонніх документів. Пріоритетною темою переговорів була європейська перспектива України. За словами пані Грибаускайте, успіх грудневого саміту Україна–ЄС напряму залежатиме від вирішення в Україні ситуації з екс–Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. На спільній прес–конференції з Віктором Януковичем литовська лідерка заявила, що Європа шокована тими рішеннями, які прийняті під час судового процесу над Тимошенко. «У Європі переважає погляд, що Тимошенко та її колеги стали жертвами процесу політичної нейтралізації», — сказала президент Литви, зауваживши, що говорить від імені Євросоюзу.

Європа вважає, що Україна ще не знайшла рішення політичних проблем у справі Тимошенко, особливо щодо прийняття поправок до Кримінального кодексу. Тому ЄС просить Україну забезпечити справедливий розгляд апеляційних позовів, сказала Даля Грибаускайте.

Тимошенко обстежать на свободі

Юлії Тимошенко найближчими днями буде надано необхідну медичну допомогу в київських лікарнях. Про це на прес–конференції із Грибаускайте сказав Президент Віктор Янукович, відповідаючи на запитання журналістів. Янукович зазначив, що питання стану здоров’я Тимошенко заслуговує на особливу увагу.

У понеділок Юлію Тимошенко в СІЗО відвідала уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. Вона визнала, що стан здоров’я опозиційної лідерки складний (проблеми з хребтом), і звернулася з поданням до Прем’єра Миколи Азарова щодо обстеження ЮВТ за межами СІЗО.

Хто підносить снаряди владі

ВО «Батьківщина», «Фронт змін», «Народна самооборона» та партія «Реформи і порядок» закликають усі опозиційні сили об’єднати зусилля на виборах до парламенту. Про це йдеться у спільній заяві представників цих політичних сил — Олександра Турчинова, Арсенія Яценюка, Тараса Стецьківа та Сергія Соболєва, текст якої наводить прес–служба «ФЗ». Згадані партії пропонують опозиціонерам «відмовитись від взаємопоборювання, від внутрішніх чвар», бо «кожен випад одного опозиціонера проти іншого — це піднесення снарядів владі, яка зловтішається від внутрішньої боротьби її противників».

Автори заяви не прокоментували спільне голосування з Партією регіонів за дискримінаційний щодо решти опозиції закон про вибори. Тим часом з’ясувалося, що в законі про вибори є норма про те, що у формуванні виборчих комісій зможе брати участь парламентська група «тушок» «Реформи заради майбутнього», яка діє у фарватері влади.

Паркан під Радою знову стоїть

Паркан, який огороджує будівлю Верховної Ради, відновлено. Минулого тижня дві секції спиляли нардепи від опозиції, але вчора огорожа знову перекривала всі підходи до парламенту.

Націонал–демократи хочуть об’єднатися

Українська народна партія почала переговори з партіями КУН, «Наша Україна» та УРП «Собор» щодо об’єднання в єдину партію. Про це в Тернополі під час обговорення змін до виборчого закону сказав заступник голови УНП Ярослав Джоджик.

Гавриш втратив посаду у Януковича

Президент Віктор Янукович звільнив Степана Гавриша з посади першого заступника секретаря Ради нацбезпеки й оборони.