Загублений «Світанок»

22.11.2011
Загублений «Світанок»

Крістен Стюарт збирається народити вампіра.

Переможною ходою по кінотеатрах світу йде чергова серія із циклу екранізації роману Стефені Мейєр про любов між красенем–вампiром та чарівною незайманкою. За інформацією сайту boxofficemojo.com, фільм «Сутінки. Сага. Світанок. Частина І» (The Twilight Saga — Breaking–Dawn — Part І), що вийшов у світовий прокат минулої п’ятниці, за уїк–енд зібрав 283 млн. 500 тис. дол. (при бюджеті 110 млн. дол.). Антагоністи новітньої вампірської саги крутять носом — розклади кінопоказів розписані під «Світанок». Адепти тріумфують — нарешті побачать весілля Белли (Крістен Стюарт) та Едварда (Роберт Паттінсон).

Узагалі, перекласти літературний твір на кіномову — завдання, що місить багато ризиків, найбільший з яких — не догодити фанатам бестселера. Пригадується, як критикували рішення розділити «Гаррі Поттера і Смертельні реліквії» на дві частини. Але для цього був резон: остання книга «Поттерiани» надто насичена подіями. Рішення ж розділити четверту книгу Стефені Мейєр на дві подачі ґрунтується лише на бажанні видоїти з успішного проекту якомога більше грошей. Самим фільмом взагалі ніхто не переймався. Режисер Білл Кондон уже вкотре пережував історію взаємовідносин вампіра й людини, Белла й Едвард та всі навколо них обмінюються тими ж самими затертими фразами, сама Белла в ролі вічної жертви втомила не лише публіку, а й себе, тому звістку, що її дитя здатне її вбити, сприймає як можливість звільнення і до кінця захищає своє рішення померти, однак народити. Тим часом прилеглими лісами й дорогами, лякаючи місцевих мешканців, бігає здоровенний вовкулака Джейкоб (Тейлор Лотнер), наводячи жах своїм виттям–плачем за втраченою коханою.

Як і в сюжеті, так і у візуальному ряді, у «Світанку» фактично немає за що зачепитися: весілля рафіноване, карнавал у Бразилії «прокатали»... Так, є кілька мальовничих кадрів з океанського острова, де молодята провели два щасливі тижні, або момент, коли Белла п’є людську кров із закритого стаканчика через соломинку. А ще шалено красива Джулія Джонс, що епізодично з’являється поряд із героєм Тейлора Лотнера. І симпатичне личко юної моделі Ralph Lauren та Guess — Макензі Фой, яка зіграє роль дочки Белли й Едварда й обраницю Джейкоба — Ренесмі.

Із такого благодатного, хоч і тривіального, сюжету можна було розвинути значно глибшу й насиченішу казку. Проте замість готичної драми чи класичного хорора «Світанок» перетворили на пласку двогодинну мелодраму, пережити яку дозволить лише порція здорового гумору.