Антикорупція по–луцьки

18.11.2011
Антикорупція по–луцьки

На вітчизняній митниці корупції вже давно не дивуються. (Фото Івана ЛЕОНОВА.)

Близько восьмої вечора у понеділок на митному посту «Луцьк» Ягодинської митниці сталася украй резонансна подія. У службове приміщення поста увірвалася група правоохоронців у масках, які заблокували всі входи й виходи. Невдовзі сюди було доставлено й керівницю цього митного підрозділу, яку згодом доправили до облуправління СБУ. Кілька днів силовики (операцію проводили бійці СБУ спільно з колегами з підрозділу внутрішньої безпеки Держмитслужби) не давали жодних коментарів щодо цих «масок–шоу». Й лише позавчора прес–центр СБУ оприлюднив свою версію надзвичайної події на митниці «Луцьк».

 

Виявляється, це був завершальний етап спецоперації iз затримання на гарячому цілої групи працівників митного поста, які систематично стягували хабарі за прискорення митного оформлення платежів. Відтак затримано начальника митного посту «Луцьк», його заступника, начальника сектору та кількох інспекторів. Усіх узяли саме після того, як підлеглі митники передали черговий хабар від представника комерційної структури своєму керівнику.

Встановлено, що на митниці діяла відпрацьована корупційна схема, яка давала шалені прибутки: щодня інспектори та керівники поста незаконно отримували 20—30 тисяч гривень. Лише за останні кілька днів напередодні арешту митники «заробили» собі в кишеню 150 тисяч доларів і 30 тисяч гривень — саме таку суму було знайдено під час обшуків у службових приміщеннях та помешканнях затриманих. Купюри були поділені та обгорнуті аркушами паперу, на яких зазначено назву фірми, суму хабара та прізвище працівника митного поста, який одержував гроші. Також вилучено записники, у яких зловмисники обліковували зібрані митними інспекторами хабарі.

Уже на перших допитах десятеро інспекторів засвідчили, що начальство змушувало їх вимагати від підприємців хабарі, 70 відсотків яких вони віддавали керівникам поста. За матеріалами СБУ відділ iз розслідування злочинів щодо корупційних діянь Генпрокуратури порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК (одержання хабара).

У самому Луцьку цю подію коментують по–різному. Бо хабарництвом на митниці вже нікого не здивуєш. Але чому саме зараз узялися за волинських митників? Можливо, варто чекати кардинальної ротації кадрів та перерозподілу нелегальних прибутків, що дає кордон? Знову заговорили і про реанімацію волинського автоклондайку, мовляв, митники погоріли начебто на незаконному розмитненні автомобілів. Масштаби їхніх діянь оцінили в мільярд гривень — ніби саме стільки не надійшло у бюджет коштів iз цього поста.

Зауважимо, що на Волині ще не забулися голосні кримінальні справи початку 2001—2003 років iз незаконного розмитнення авто, коли новенький «Мерседес» можна було завезти в Україну за 400 доларів. Усі ці роки клондайк і далі діяв, тільки за новими схемами й у менших масштабах. Але великих «зачисток» тут не відбувалося.

Із початку листопада на Волині це вже друга резонансна справа, коли «полетіли» великі погони. На початку місяця бійці в масках так само затримали начальника відділу боротьби з корупцією обласного УБОЗ за «кришування» великої партії контрабандних цигарок. Сума, що фігурувала спочатку у справі, сягала одного мільйона гривень, але згодом сума «схудла» вполовину. Прокуратура області ще до закінчення слідства на одній із прес–конференцій висловила версію про «одиничний випадок» здійснення контрабанди цією особою. Однак із роботи полетіли і керівник луцьких «убозівців», і його заступник.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>