Гуанянi з них президенти

18.11.2011

Тихоокеанська держава Науру, яка свого часу прославилася, визнавши незалежність Абхазії та Південної Осетії (кажуть, в обмін на допомогу в розмірі 50 мільйонів доларів від Росії), тепер вирішила посмішити світову спільноту ще й своєю внутрішньою політикою. Упродовж тижня в острівній країні з населенням 9,3 тисячі людей змінилися три президенти. Останнім і наразі чинним став екс–депутат місцевого парламенту Спрент Дабвідо, який сів у головне державне крісло 15 листопада.

Як повідомляють австралійські ЗМІ, на посаді президента Науру Дабвідо змінив Фредді Пітчера. Попередній глава держави, призначений 10 листопада після, відставки його попередника Маркуса Стівена, встиг покерувати країною менше п’яти днів.

Стівен пішов у відставку після звинувачень у корупції при торгівлі цінним добривом — гуано. Це екскременти морських птахiв, кажанiв тощо, якi впродовж довгого часу накопичуються в мiсцях їх гнiздування. Тобто щось на кшталт мумiйо. Раніше кораловий острів Науру, площа якого становить лише близько 21 кв. км, був надзвичайно багатий на поклади гуано. Завдяки видобутку й експорту цього продукту карликова тихоокеанська країна в 70—80–х роках минулого столiття була однією з найбагатших у світі за середньорічним доходом на душу населення. Проте наразі запаси гуано майже вичерпано, і Науру залишилося фактично без засобів до існування.