Єврокомплект без Хіддінка

17.11.2011

Повторні стикові матчі за право потрапити у фінальну частину чемпіонату Європи не принесли сюрпризів — останні квитки на Євро–2012 розібрали ті, на кого й робили ставки.

Збірні Ірландії й Хорватії після великих гостьових перемог оформили вдома комфортні нічиї, дозволивши власним фанам на трибунах святкувати й не надто переживати за підсумок.

На загребському стадіоні «Максимір» повний матч проти турків провів капітан збірної Хорватії та донецького «Шахтаря» Даріо Срна, а його одноклубник Едуардо на 88–й хвилині замінив київського динамівця Огнена Вукоєвича.

Не спромігшись вивести турків на Євро, 65–річний Гус Хіддінк, який успішно працював зі збірними Голландії, Кореї, Австралії та Росії, заявив, що завершить тренерську кар’єру. Нагадаємо, що в попередній відбірковій кампанії Везучий Голландець теж був битий у «плей–оф», коли керована ним збірна Росії поступилася дорогою на ЧС–2010 словенцям.

Приїдуть на польсько–українське Євро й наші знайомі чехи, які двічі обіграли чорногорців.

А найцікавішим було протистояння Португалії й Боснії. Після нулів на табло в місті Зеніца, у Лісабоні португальці продемонстрували амбітним гостям, що таке високий клас. Боснійці за рахунку 1:3 залишилися в меншості, при цьому — зусиллями капітана Еміра Спахича із «Севільї» — спромоглися скоротити відставання до мінімуму, але на більше їх не вистачило. В останні двадцять хвилин підопічні Сафета Сушича пропустили ще три голи.

Це друга поразка Боснії португальцям у «плей–оф» за останні два роки. За крок до ЧС–2010 «європейські бразильці» обіграли цю саму збірну — двічі по 1:0.

Таким чином, згідно з рейтингом УЄФА визначився склад усіх кошиків для жеребкування фінальної частини Євро–2012. У першому квартеті опинилися Україна, Польща, Іспанія, Голландія, у другому — Німеччина, Італія, Англія, Росія, у третьому — Португалія, Греція, Хорватія, Швеція, у четвертому — Данія, Франція, Ірландія, Чехія. Жереб буде кинуто 2 грудня у Києві.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2012. «Плей–оф» (повторні матчі). Хорватія — Туреччина — 0:0 (перша гра — 3:0), Чорногорія — Чехія — 0:1 (Їрачек, 81; 0:2), Ірландія — Естонія — 1:1 (Уорд, 32 — Васильєв, 57; 4:0), Португалія — Боснія і Герцеговина — 6:2 (К. Роналдо, 8, 53; Нані, 24; Поштіга, 72, 82; Велозу, 80 — Місимович, 41 (пен.); Спахич, 65; вилучення: Лулич, 53 (Б); 0:0).