Традиції левів

17.11.2011
Традиції левів

Під час матчу-відкриття нового стадіону у Львові 30 тисяч уболівальників потужним співом національного гімну «зарядили» команду Блохіна на перемогу над австрійцями. (Фото Укрінформ.)

Сталося. Бойове хрещення пройшов четвертий — останній — стадіон, який Україна зобов’язувалася спорудити до Євро–2012. Львів упорався із завданням, і збірна України подарувала глядачам перемогу.

 

У матчі зі збірною Австрії від підопічних Олега Блохіна навряд чи доводилося очікувати повторення тієї феєрії, яку вони видали минулої п’ятниці в поєдинку проти німців на НСК «Олімпійський». Навіть попри те, що «синьо–жовті» приїхали до найбільш «фартового» для себе міста відкривати «Арену Львів».

«Гратимемо на результат», — заявив на передматчевій прес–конференції наставник українців. Однак уже перші хвилини гри змусили засумніватися в словах Блохіна. Збірна Австрії, яка цілеспрямовано готувалася до гри з українцями впродовж тижня з новим наставником Марселем Коллером, міцно притисла господарів до їхніх воріт. Особливо неспокійно було на правому фланзі захисту української оборони, де раз по раз провалювався улюбленець львівської публіки Артем Федецький (якщо порівнювати з п’ятничною грою, Блохін випустив його у «старті» замість Богдана Бутка). Невпевнено діяли в центрі поля й досвідчені Анатолій Тимощук та Руслан Ротань. Тому неприємності у вигляді голу від Артема Мілевського на 18–й хвилині звалилися на австрійців як сніг на голову. А лапатий сніг падав на новий стадіон упродовж усього поєдинку, щоправда, на газоні одразу ж танув.

Мінімальну перевагу в рахунку українці утримували близько години — над цим активно працював воротар Андрій Дикань із московського «Спартака». Відчуваючи недобре, Олег Володимирович у другому таймі поступово «підживлював» склад. Проте м’яч у відповідь гості таки забили. Поперечну передачу в боротьбі із захисником замкнув капітан австріяків, 192–сантиметровий Марк Янко із голландського «Твенте».

Після пропущеного гола гра українців узагалі розбалансувалася. Попри товариський статус матчу, напруга була дай Боже. Під постійним тиском міцних австрійців не витримали нерви «гірника» Олександра Кучера. Кинувшись на захист свого одноклубника Ярослава Ракицького, проти якого грубо зіграв Марко Арнаутович, центральний захисник отримав другу жовту картку і зовсім недоречно залишив команду в меншості.

За весь матч гості завдали у чотири (!) рази більше ударів по воротах Диканя, аніж наші — у відповідь. І хтозна, як би завершився матч–відкриття «Арени Львів», якби 30–тисячна армія вболівальників не завела «Ще не вмерла». Це був уже другий варіант виконання гімну за вечір — уперше стадіон дружно прогримів головну державну пісню перед початком гри; підспівували навіть Мілевський і Алієв, який вийшов в основі.

«Коли в кінці матчу уболівальники заспівали гімн, мурашки по тілу пробігли», — поділився враженням Руслан Ротань (він, щоправда, в той момент уже перебував на лаві запасних). Українські футболісти пішли на штурм воріт Альмера. Сергій Назаренко, що знову вдало вийшов на заміну, дав пас на хід Олегу Гусєву, той прострілив, і харків’янин Марко Девич в один дотик не схибив.

Серб нарешті забив свій другий м’яч за збірну України (і перший — з гри). А Львів підтвердив, що є найщасливішим містом для національної збірної. З урахуванням позавчорашньої дуелі Україна виграла тут усі сім поєдинків.

«У команді ми поспілкувалися й вирішили, що у Львові повинні зіграти мінімум три матчі Євро–2012. Тут така підтримка, такий ажіотаж!» — захоплено коментував Ротань. Шкода, але за розкладом Євро–2012 українці в місті Лева не гратимуть. Два матчі групового етапу наші проведуть у «нефартовому» Донецьку, один — у Києві.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Ми виходимо на кожну гру, аналізуючи наші можливості і силу суперника. Після матчу з Німеччиною сьогодні багатьох гравців було не впізнати. Але тим і відрізняється справжня команда, що вона бореться до останнього, як би важко не було. Після вилучення стадіон повів нашу команду вперед, і це вплинуло на кінцевий результат. Хочу подякувати вболівальникам за ту колосальну підтримку, яку ми отримали на «Арені Львів». Погано, що ми тут не гратимемо матчі Євро–2012.

Марсель Коллер,
головний тренер збірної Австрії:

— Ми створили більше голевих моментів, які, на жаль, не використали. Ми готувалися до матчу весь тиждень, і за цей час удалося багато чого досягти. Однак треба поліпшувати гру в усіх лініях.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Австрія — 2:1

Голи: Мілевський, 18, Девич, 90+2 — Янко, 71

Україна: Дикань, Федецький (Бутко, 46), Кучер, Ракицький, Селін, Тимощук, Ротань (Гармаш, 46), Алієв (Девич, 74), Коноплянка (Назаренко, 86), Ярмоленко (Гусєв, 64), Мілевський (Шевченко, 56)

Австрія: Альмер, Шимель, Погатец, Фухс, Баумгартлінгер, Прьодль, Алаба, Іваншиц, Янко, Харнік (Кавлак, 60), Арнаутович

Попередження: Федецький, 32; Кучер, 54 — Янко, 54; Прьодль, 65; Арнаутович, 81

Вилучення: Кучер, 81

Суддя — Моен (Норвегія)

Львів, «Арена Львів», 31 800 глядачів

* * *

Інші спаринги. Англія — Швеція — 1:0 (Майстрович, 22 (у свої ворота)), Німеччина — Голландія — 3:0 (Мюллер, 15; Клозе, 26; Озіл, 66), Франція — Бельгія — 0:0, Коста–Ріка — Іспанія — 2:2, Італія — Уругвай — 0:1, Польща — Угорщина — 2:1, Гондурас — Сербія — 2:0, Білорусь — Лівія — 1:1, Словенія — США — 2:3.

* * *

Молодіжний чемпіонат Європи–2013 (U–21). Відбірковий турнір. Група 2. Україна — Литва — 2:0 (Рибалка, 45; Шахов, 74).

Турнірне становище: Словенія — 13 (6 матчів), Швеція — 13 (5), Фінляндія — 8 (5), Україна — 5 (4), Мальта — 5 (7), Литва — 3 (7).