«Сучасність» і пілот

16.11.2011

Журнал «Сучасність», культовий український літературно–суспільний часопис, знову виходитиме у 2012 році. Цю новину повідомив «УМ» головний редактор «замороженого» на півтора року видання Тарас Федюк. «Мені було дуже прикро, що цей поважний журнал на мені припинить своє існування, — пожартував пан Тарас, — тож я мусив шукати видавця». Нагадаємо, що ініціатором і спонсором попередньої «реанімації» «Сучасності» був голова політичної партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко, але його фінансів вистачило ненадовго. «Контрольний пакет акцій перереєстрованої «Сучасності» буде у видавництва «Спадщина–інтеграл», дочірнього підприємства юридичної компанії «Спадщина». Добре було би знайти ще одного інвестора, щоб один фінансував технічно–видавничий бік, а другий оплачував зарплати і гонорари, — говорить досвідчений Федюк. — У січні плануємо презентувати «пілотне» число журналу і надішлемо його нашим передплатникам у рахунок боргів, а з другого півріччя оголошуватимемо передплату».

«Сучасність» — журнал вільної української думки», як сформулював його місію багаторічний його редактор Ігор Римарук, виходить із 1961 року, понад 30 років видавався у Німеччині і США, з 1992–го виходить в Україні, і в 2011–му мав святкувати своє 50–річчя, але фінансова і політична кризи вплинули на український гуманітарний сегмент більш ніж на будь–який інший, і останній номер «Сучасності» вийшов у травні 2010 року.

За словами Тараса Федюка, заступником головного редактора буде письменник Тарас Антипович, чий роман «Хронос», виданий «А–Ба–Ба–Га–Ла–Ма–Гою», критики називають видатною подією сучасної літератури, посади редакторів відділів поки вакантні. У новому номері слід очікувати на повість–антиутопію відомого українського письменника Олександра Вільчинського «Льодовик», нові вірші Маріанни Кіяновської, швейцарські есеї Олеся Ільченка, аналітичну статтю Лесі Демської–Будзуляк «20 років незалежного літературознавства: здобутки і втрати», культурологічну статтю луганських авторів Володимира Сабадухи та Романа Міняйла «Я — концепція українського інтелігента» та інші матеріали. А політичні питання матимуть цивілізаційний вектор чи історичний ракурс.