Допитують у ліжку

15.11.2011

Юлія Тимошенко вже 103 дні перебуває під вартою в СІЗО №13. Із нагоди «стоденки» за ґратами сотня її прихильників днями провела акцію під стінами ізолятора, запустивши в небо повітряні кульки з червоними ліхтариками. Утім самій екс–Прем’єрці вочевидь не до цього. Адже через болі у спині вона майже не встає з ліжка у своїй камері №242. Саме в таких «постільних» умовах Леді Ю допитували у четвер та п’ятницю слідчі податкової міліції в присутності її захисника, нардепа від БЮТ Сергія Власенка.

На час допиту Тимошенко її співкамерниць перевели в інше приміщення. Тож лідерка БЮТ саме в ліжку дізналася про те, що ДПА обвинувачує її у приховуванні від держави 165 мільйонів доларів прибутку корпорації «ЄЕСУ», розкраданні бюджетних коштів та ухиленні від сплати податків на загальну суму більше 47 мільйонів гривень за допомогою офшорних зон. Юлія Володимирівна відмовилася підписувати протокол про пред’явлення їй обвинувачень, бо не згодна з ними.

Адвоката Власенка обурює, що слідчий не звернув увагу на стан здоров’я його підзахисної і продовжив допит у камері ще й наступного дня. Перший заступник лідера «Батьківщини» Олександр Турчинов додає, що зазвичай допити в камерах не проводять, оскільки немає сенсу форсувати слідчі дії щодо людини, в якої немає можливості ухилитися від них. Адже вона й так перебуває під вартою. У БЮТ вважають, що влада дала слідчим ДПА, СБУ та Генпрокуратури завершити слідство за всіма поновленими проти Тимошенко справами за два тижні, тому вони й поспішають.

Захисники Леді Ю вже зареєстрували скаргу на постанову про порушення кримінальних справ щодо діяльності «ЄЕСУ» в канцелярії Шевченківського райсуду столиці. Адвокати також звернулися до Апеляційного суду Києва з вимогою належної діагностики й лікування екс–Прем’єра. Донька Тимошенко Євгенія Карр стверджує, що комісія лікарів, які оглядали її матір, не змогла точно визначити її діагноз.

Водночас, за даними адміністрації СІЗО, їхня відома арештантка відмовилася від аналізу крові.