НОВИНИ ПЛЮС

15.11.2011

Держбюджет: перезавантаження...

Кабмін попросив Верховну Раду утриматися від розгляду його вже «готового» дітища — проекту Державного бюджету на 2012 рік. Який, до слова, уряд здав у парламент не просто вчасно, а навіть iз випередженням графіка. Причина зволікання — «Газпром» не прислухався до твердження офіційного Києва, що обидві сторони вже домовилися про нову газову формулу. Керівництво Кабміну, яке обіцяло українцям нову ціну газу «ось–ось», зрештою, заявило, що сторони не домовилися, а отже, точно порахувати цифри держкошторису поки що неможливо.

Доторгувалися вже до мінус 10 млрд.

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України за 9 місяців 2011 року збільшилось майже у два рази, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року — до 9 млрд. 543 млн. доларів. Торік, за повідомленням Держкомстату, сальдо, також негативне, становило 5,442 млн., отже, зростання «мінуса» становить 75,36%. За останні дев’ять місяців український експорт становив 49 млрд. 951,8 млн. доларів (зріс на 37,8%), а імпорт — 59 млрд. 494,8 млн. доларів (зріс на 42,7%). Таким чином, коефіцієнт покриття експортом імпорту знизився з 0,87 до 0,84.

Найбільше підвела українців така товарна група, як мінеральні палива, нафта і продукти її перегонки. За її продаж ми виручили на 16,6 млрд. доларів менше ніж торік. «Дірку» у 3 млрд. доларів нам дали засоби наземного транспорту і 2,3 млрд. доларів — технічні машини.

Конвертували трохи не так?

Опозиційний нардеп Сергій Терьохін звинуватив Нацбанк України у непрофесійній зміні структури валютного резерву. Центробанк, на думку Терьохіна, втратив на пустому місці 1,5 млрд. доларів. Ця сума також нібито завдала ще одного удару по валютному резерву держави, який останнім часом відчутно зменшується. Окрім цього, опозиційний експерт занепокоєний, що частина резервів НБУ розміщена у цінних паперах, структура яких не розголошується. «Я особисто не впевнений, що у цьому портфелі не знайдеться облігацій типу банку «Леман Бразерс», — пише екс–міністр економіки.