Перевірте: ви часом не у переліку олігархів?

15.11.2011
Перевірте: ви часом не у переліку олігархів?

Українському власнику такої чудо–яхти, готуючи папери на оподаткування, доведеться з’ясувати — а яка в країні мінімальна зарплата? (Фото з сайту dominant–club.ru.)

Через півтора місяця в Україні має суттєво побільшати соціальної справедливості. Принаймні так захотів віце–прем’єр–міністр, а заодно й міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко і підготував законопроект про запровадження податку на багатство. Який, за умови, що його підтримає Верховна Рада, набере чинності вже з 1 січня 2012 року.

 

Під час зльоту податок меншає...

Новий податок, за задумом його ініціаторів, платитимуть фізичні особи — як громадяни нашої незалежної держави, так і іноземці, — що володіють рухомим і нерухомим майном на території суверенної України, а також тi, якi купуватимуть дорогі товари. Новий податок не скасовує інші платежі, а є лише додатковим навантаженням на гаманець людей, яких новий закон визнає товстосумами. Так, скажімо, покупець дорогої імпортної автівки спочатку заплатить мито за «кубики» двигуна, всі збори — як і пересічний автомобіліст. А вже потім — податок за те, що він купує не «Шевроле», а саме «Ламборджіні Діабло».

Першими потрапили «під роздачу» власники так званого елітного житла. Предметами розкошi новий законопроект вважає квартири площею понад 300 квадратних метрів. За володіння такими доведеться викласти державі 2% мінімальної зарплати за кожен метр. Таку ж ставку застосують для власників будинків площею від 600 кв. метрів. Не пощастить і новітнім українським латифундистам: за володіння земельною ділянкою площею понад 0,5 гектара треба буде заплатити 5% від нормативної оцінки свого «клаптика», або 25% від оцінки землі в області.

Примусять розкошелитися і власників дорогих спорткарів, які так дивно виглядають на розбитих українських дорогах. Тепер, окрім ремонту ходової, вони ще й «відстiбуватимуть» державі: якщо під капотом машини понад 4000 куб. см. (чи 800 «кубиків», якщо йдеться про мотоцикли), то довдеться платити 20% від мінімальної зарплати за кожні 100 кубічних сантиметрів.

Літаки і вертольоти (окрім, треба сподіватися, тих, що виконують новий регулярний рейс «Міжгір’я—Маріїнський парк») оподаткують «на вагу». Якщо точніше, то 0,2% від «мінімалки» за 1 кг ваги транспортного засобу. Натомість податок для морських і річкових суден — у 20% від мінімальної зарплати — вирішили прив’язати до потужності двигуна.

Не поздоровиться власникам дорогих статусних предметів — ювелірних прикрас, годинників, зброї, ексклюзивних мобілок вартістю понад 2 тис. євро, а також антикваріату, хутра, дорогого одягу і взуття, якщо кожна річ обходиться у суму понад 3 тис. євро. Власник обновки змушений буде упродовж місяця повернути державі 10% її вартості. Якщо ж ви, аби заощадити, купуєте дорогий швейцарський годинник не у київському бутіку, а у значно дешевшому його женевському аналозі, то 10%, визначених відомством Сергія Тігіпка, змушені будете оплатити на кордоні.

Ну і нововведення для добре оплачуваних фахівців, які всупереч усьому отримують свою трудову винагороду «по–білому». Якщо ваша місячна зарплата перевищує 15 мінімальних, то ставка податку становитиме 20%. Нині, нагадаємо, підвищена ставка в 17% поширюється на дохід у понад десять мінімальних зарплат, а звичайна ставка — 15% — на менші суми.

Пенсіонерам буде не легше, але приємніше...

Доходами, які він отримає, уряд пообіцяв закрити фінансову «дірку» Пенсійного фонду: оскільки український Кабмін у своїй діяльності керується не лише засадами справедливості. Щоправда, експерти, які назагал підтримали ідею Мінсоцполітики, вкрай скептично ставляться до спроможності українських товтосумів нагодувати пересічних вітчизняних пенсіонерів. Звичайно ж, якщо йдеться саме про ініціативу Тігіпка. «За підрахунками розробників законопроекту, надходження від його реалізації становитимуть 800 млн. гривень у рік. Тим часом дефіцит Пенсійного фонду коливається у межах 10—30 млрд. гривень. Ясна річ, що це не співмірні суми, — прокоментував «УМ» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. — Утім, якщо розглядати ідею як перший крок реформи, то її втілення є слушним».

На думку Газізулліна, уряд діє логічно, намагаючись оподатковувати власників нерухомості. «Адже саме нерухомість завжди вважалася найкращим індикатором заможності, причому її власників найлегше відстежувати», — стверджує аналітик.

Ну і, зрештою, на найсуперечливіше питання — «Чи підтримають ідею податків під куполом Верховної Ради?» — експерти переважно відповідають ствердно. «Так, звичайно, серед українських законодавців є багато заможних людей, але це дуже спрощений погляд на проблему, — каже Газізуллін. — Річ у тім, що податок не накладає на платників великих фінансових витрат, тому нардепи можуть і підтримати новий законопроект».