Феєрія з елементами драми

15.11.2011
Феєрія з елементами драми

Євген Коноплянка забиває другий м’яч у ворота німецької збірної. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після чотирирічної перерви, викликаної реконструкцією НСК «Олімпійський», великий футбол повернувся на головну арену країни. «Це не мій стадіон. Це зовсім інша споруда — нова, красива», — так відгукнувся Олег Блохін про спортивну споруду, на якій провів найкращі матчі свого футбольного життя. Саме Олегу Володимировичу та його підопічним випала нагода написати «преамбулу» до новітньої історії стадіону, де пройдуть вирішальні поєдинки Євро–2012.

«Єдине, про що можна жалкувати, так це про те, що оновлений стадіон не може вмістити 100 тисяч глядачів», — поділився враженнями екс–наставник збірної Олексій Михайличенко. А гра, яку минулої п’ятниці продемонстрували національні збірні України та Німеччини, незважаючи на товариський статус, навряд чи когось залишила байдужим. Феєрія з елементами драми — напевно, до такого жанру можна віднести творчу роботу Блохіна та Йоахіма Льова.

За словами керманича «синьо–жовтих», напередодні матчу він отримав завдання від президента ФФУ Григорія Суркіса — перемогти. Утопія? Але після першого тайму наші вигравали — 3:1. І це при тому, що, хоча і в «бундестімі» бракувало кількох зірок (Нойєр, Лам, Швайнштайгер, Клозе), але з обойми Блохіна випало одразу дев’ятеро гравців «основи». Проте спочатку Андрій Ярмоленко поставив ефектну крапку в комбінації, яку розіграли у штрафному гостей Артем Мілевський та Ярослав Ракицький. А згодом Євген Коноплянка, вийшовши сам на сам проти дебютанта німецької збірної Рона–Роберта Цилера з «Ганновера», змусив майже 70 тисяч уболівальників поринути в екстаз. До речі, акустика на «Олімпійському» відмінна. І поле освітлене значно краще, ніж раніше: замість чотирьох щогл із прожекторами — лампи по всьому периметру даху.

Через кілька хвилин ейфорію українських фанів, які щосили підтримували збірну, дещо погасив влучний удар метрів із сімнадцяти баварця Тоні Крооса. Олександр Рибка чомусь лише провів м’яч поглядом, хоча в іншому випадку нейтралізував вихід німця віч–на–віч. Та на останній хвилині першого тайму досвідчений Сергій Назаренко, який вийшов на заміну замість новачка – полтавця Романа Безуса, дальнім пострілом зняв павутиння з «дев’ятки» німецьких воріт.

Початок другого тайму став продовженням першого: німці насідали на ворота Рибки, українці гостро контратакували і принаймні двічі могли збільшити перевагу. Однак із підступним ударом Андрія Шевченка впорався Цилер, а Назаренко з убійної відстані просто не влучив по воротах.

Далі був десятихвилинний провал української збірної і два пропущені м’ячі. Як пояснив згодом Олег Блохін, його підопічні підсіли, а підтримати тонус команди було ніким. Хоча, скажімо, на полі з’явився «металіст» Марко Девич і в контратаках мав дві голеві нагоди біля воріт супротивника. Утім екс–сербові забракло швидкості прийняття рішення.

3:3 — і коли б ми ще жалкували, що зіграли зі знаменитими німцями «лише» внічию? Команда Блохіна не програє вже в трьох спарингах поспіль. Довести невипадковість цієї тенденції варто вже сьогодні в грі з Австрією, на новій «Арена Львів» (початок матчу — о 21.00)

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— За такої гри і такий результат... Хоча хтось скаже, що я зовсім знахабнів — незадоволений нічиєю 3:3 з німцями. Це відповідь усім скептикам і недоброзичливцям. За наявності всіх проблем, що в нас були, у нас склався колектив, об’єдналася команда навколо проблем і зіграла гідно.

Йоахім Льов,
головний тренер збірної Німеччини:

— Дуже здивований, що з такою грою в атаці, яку ми показали у Києві, наша команда програвала по ходу зустрічі. Але я очікував наших голів, оскільки ми володіли явною перевагою. Українська збірна продемонструвала сьогодні дуже хороший футбол, була зібрана, відмінно боролася. Було приємно грати проти такого суперника.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Німеччина — 3:3

Голи: Ярмоленко, 28; Коноплянка, 36; Назаренко, 45+1 — Кроос, 38; Рольфес, 65; Мюллер, 77

Україна: Рибка, Селін, Кучер, Ракицький, Бутко, Тимощук, Ярмоленко (Алієв, 82), Безус (Назаренко, 39), Коноплянка (Федецький, 90+2), Шевченко (Гай, 66), Мілевський (Девич, 66)

Німеччина: Цилер, Боатенг, Хуммельс, Бадштубер, Аого, Треш (Шюррле, 46), Кроос (Бендер, 87), Хедіра (Рольфес, 46), Гьотце (Мюллер, 66), Озіл (Подольський, 66), Гомес (Какау, 83)

Попередження: Безус, 19; Коноплянка, 81

Суддя — Карбальйо (Іспанія)

Київ, НСК «Олімпійський», 69 000 глядачів

* * *

Молодіжний чемпіонат Європи–2013 (U–21). Відбірковий турнір. Україна — Фінляндія — 1:1 (Будківський, 76 — Ляхде, 5).

* * *

Перша ліга. 20–й тур. «Геліос» — «Севастополь» — 3:2, «Енергетик» — «Буковина» — 0:0, «Зірка» — «Нива» (В) — 3:0, «Сталь» — «Металург» (З) — 1:1, «Олімпік» — «Одеса» — 1:0, «Титан» — «Кримтеплиця» — 1:2, «Арсенал» (БЦ) — «Динамо–2» — 1:0, «Нафтовик» — «Львів» — 2:1, «Говерла–Закарпаття» — «Миколаїв» — 3:0.

Лідери: «Металург» (З) — 48, «Говерла–Закарпаття» — 47, «Кримтеплиця» — 41, «Арсенал» (БЦ) — 40, «Севастополь» — 36.

Бомбардир: Косирін («Одеса») — 10.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ

Форс–мажор на вході

Якщо ігрова репетиція на новому НСК “Олімпійський” вдалася, то з організаційною складовою вийшов, вважай, скандал. Керівництво спорткомплексу й міста зробило дуже багато, аби... ускладнити потрапляння на матч киян і гостей міста.

Ще півбіди, що того вечора було перекрито рух транспорту на всіх прилеглих до стадіону вулицях, громадян закликали не паркуватися в районі НСК, а після гри дві станції метро не працювали на вхід.

Головні проколи відбулися перед воротами спорткомплексу. Ще за годину до початку матчу біля нової системи пропуску — турнікетів — скупчилися люди. Так відбувалося знайомство з «вертушками», які мали пропускати людей лише після зчитування штрих–кодів із квитків. Ближче до старту матчу з’ясувалося, що більшість проходів уже заблоковані. Перед так званими західними турнікетами зібрався тисячний натовп, який тиснув на людей попереду. Добре, що обійшлося без летальних наслідків. Жінкам та дітям удалося врятуватися. Частина фанів мусила перелазити на стадіон через паркан, згодом відчинили великі ворота.

«Звичайно, це не робить честі керівництво стадіону, — сказало «УМ» джерело в українсько–польському оргкомітеті Євро–2012. — Тому добре, що на час проведення чемпіонату влітку європейські менеджери УЄФА заберуть арену у своє управління».

Наразі ж неготовими до прийому 70 тисяч глядачів виявилися і стюарди, які не знали, куди спровадити людей зі «складними» адресами блоків–секторів–ярусів на квитках. І туалети — хоч і відремонтовані, але замалі в умовах аншлагу.

Не встигли на «Олімпійському» і прибрати після будівельників: після відвідин стадіону на взутті залишився добрячий шар пилюки.