Допитати не можна госпіталізувати

11.11.2011

За твердженням захисника Юлії Тимошенко, нардепа від БЮТ Сергія Власенка, стан здоров’я екс–Прем’єрки в СІЗО №13 різко погіршився і не дозволяє їй самостійно пересуватися. Через проблеми з хребтом засуджена практично не встає з ліжка. Позавчора пан Власенко прийшов до слідчого ізолятора й чекав на зустріч із Тимошенко близько трьох годин. Його підзахисна прийшла лише за допомогою працівників СІЗО.

При цьому тиждень тому Юлiя Тимошенко вельми життєрадiсно вiтала своїх прихильникiв i фотографiв iз заґратованого вiкна кiмнати для зустрiчей у СІЗО, посилала повiтрянi поцiлунки i, як можна було зробити висновок, мiцно трималася на ногах.

«Тимошенко оглянули лікарі, які дали свої рекомендації — зокрема, не перебувати у приміщеннях, де температура менше 14–15 градусів тепла, а також рекомендували постільний режим, — повідомив Власенко журналістам під стінами Лук’янівського СІЗО. — В ізоляторі досить холодно, навіть я змерз, очікуючи на зустріч».

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, ще невiдомо було, чи вдалося слідчим податкової міліції вчора допитати Леді Ю в рамках однієї з поновлених проти неї справ — за епізодами ухиляння від сплати податків, коли Тимошенко керувала компанією «ЄЕСУ». За словами Власенка, податківці планували допитати її, незважаючи на проблеми зі здоров’ям. «Допит в умовах, коли людина не може самостійно пересуватися, можна прирівнювати до тортур», — обурювався юрист.

Прес–служба Державної пенітенціарної служби одразу повідомила, що 7 та 9 листопада медкомісія «у складі провідних фахівців МОЗ України» провела огляд стану здоров’я Тимошенко й дійшла висновку, що медичних протипоказань щодо проведення слідчих дій з участю лідерки БЮТ немає. Утім це повідомлення спростували в самому МОЗ: мовляв, наші представники до комісії не входили, а огляд Тимошенко проводили, зокрема, провідні фахівці установ Національної академії медичних наук України.

У МОЗ наголошують, що повідомити діагноз Тимошенко не можуть, оскільки це лікарська таємниця, а політиків та пресу просять не спекулювати на темі її здоров’я та не політизувати діяльність лікарів.

У пенітенціарній службі стверджують, що фахівці МОЗ таки оглядали відому арештантку, а також спростовують інформацію про фальсифікацію висновків лікарського огляду Тимошенко, як на цьому наполягають у партії «Батьківщина».

За даними ж БЮТ, медики спочатку рекомендували якомога швидше перевести екс–Прем’єра до спеціалізованої клініки для проведення належної діагностики та лікування. За два дні лікарів нібито змусили переписати висновок так, щоб потреба переведення Леді Ю в лікарню відпала. «Батьківщина» дякує фахівцям, які відмовилися поставити свій підпис під цим висновком.