Ще Москаль не підрахував

10.11.2011
Ще Москаль не підрахував

Хворим дiтям i їхнiм батькам «Дитяча лiкарня» потрiбна. А державi нi?

Якщо в країні починають говорити про американське громадянство родини третього Президента Віктора Ющенка та куди поділися гроші, зібрані на «Дитячу лікарню майбутнього», можна не сумніватися — починається передвиборча кампанія. Чомусь саме ці дві теми є найулюбленішими в недругів очільника «Нашої України». Втім чому — і так зрозуміло: а чим же ще пускати пил в очі виборцям, коли ні в яких оборудках і сумнівних справах екс–Президент помічений не був? Востаннє рупором обох тем став народний депутат Геннадій Москаль. Спочатку він повідомив, що Ющенко нібито подав документи для отримання дозволу на проживання у США (за цю брехню депутату доведеться відповідати в суді), а потім звернувся в Генпрокуратуру з вимогою перевірити, куди пішли кошти, зібрані на будівництво «Дитячої лікарні майбутнього». Пізніше народний депутат від НУНС Кирило Куликов вніс на розгляд парламенту проект постанови «Про створення Тимчасової слідчої комісії ВР про питання розслідування фактів зникнення благодійних коштів на будівництво «Дитячої лікарні майбутнього».

«Як у деяких хвороб є загострення восени і весною, так у наших політиків є загострення за рік до виборів, — каже «УМ» Олександр Максимчук, голова правління благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього». — Вони шукають якісь, як вони думають, «гнилі» теми, щоб заробити політичi бонуси. Ми спокійно на це реагуємо, тому що можемо прозвітувати за кожну копійку: і робота, і контроль за фінансами в нас були дуже чітко організовані. Ми проходили в нашій державі найскладніший аудит, купу перевірок. У нас побували всі державні контролюючі органи: КРУ, прокуратура, податкова адміністрація. І вони не виявили ніяких зловживань. Адже свого часу з такими заявами виступали і Писаренко, і Чорновіл, і Яворівський, і Симоненко. Від пана Москаля ми нічого нового не почули, його заява — суто політична, людина шукає собі, на чому б пропіаритися...»

Нагадаємо, що після того як у 2005 році державою було задекларовано створення Всеукраїнського центру охорони здоров’я, Фонд «Україна 3000» активно підтримав цю ідею і закликав українське суспільство долучитися до вкрай важливої для України справи. Благодійники переказали на рахунки спеціально створеного благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» майже 100 мiльйонiв гривень. Проте у зв’язку з бюрократичною тяганиною при отриманні дозвільних документів будівництво лікарні затягнулося. Олександр Максимчук нагадує, що всі зобов’язання, які взяв на себе фонд «Дитяча лікарня майбутнього», він виконав. Завершені необхідні роботи та інженерна підготовка земельної ділянки до будівництва. Розроблено проектно–кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу. А зібрані благодійниками гроші — а це станом на 1 листопада більше 74 мільйонів гривень (частину коштів було витрачено на розробку архітектурного проекту і підготовку будівельного майданчика, хоча ці роботи мала фінансувати держава) перебувають на рахунках у державному «Укрексімбанку». До речі, якби не пасивна позиція держави і будівництво було вчасно розпочато, то вже в наступному році «Дитяча лікарня майбутнього» прийняла б своїх перших пацієнтів.

 

ПЕРСПЕКТИВА

Днями на конференції «Хто допоможе медицині одужати: пошук рецепта» голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва заявила, що держава не буде добудовувати «Дитячу лікарню майбутнього». За її словами, питання про завершення будівництва дуже актуальне для України, воно зафіксоване у відповідному проекті постанови ВР, проте сьогодні держава не може взяти на себе відповідальність щодо завершення будівництва. «Це — не державний і не урядовий проект. Хоча ми розуміємо, як це необхідно, розуміємо виняткову важливість такої лікарні для нашої країни», — заявила Бахтєєва.

Оце так! Адже саме держава свого часу була замовником цього будівництва. Хто ж має добудовувати лікарню, на яку чекають тисячі українських дітей, ми поцікавилися в Олександра Максимчука: «Я був на цій конференції і чув той виступ. Він мене здивував. Адже Тетяна Дмитрівна є заступником голови опікунської ради програми «Дитяча лікарня майбутнього», з перебігом справ вона завжди була детально ознайомлена... Нагадаю, що цей проект створювався згідно з указом Президента та постановою Кабінету Міністрів, якими визначено, що замовником є лікарня «Феофанія» Державного управління справами. Виходити із ситуації, що склалася, треба тільки в переговорному режимі. Наше бачення таке: має відбутися велика нарада, а може, й кілька нарад, за участю МОЗ, нашого фонду та інших зацікавлених сторін, де буде відпрацьовано найкращу формулу вирішення цієї проблеми. Таку нараду вже давно ініціював Віктор Ющенко, звертаючись до керівництва держави. Зверталися і ми місяць тому і до Прем’єра Миколи Азарова, і до заступника голови адміністрації Президента Ірини Акімової, яка курирує медичну реформу, і до керівника ДУС Андрія Кравця. Відомо, що ДУС нашу ініціативу підтримало, тепер чекаємо відповіді від інших сторін».