Шість миттєвостей кіно з Британії

10.11.2011

Фестиваль «Нове британське кіно» стартує сьогодні в Україні похмурою мелодрамою «Субмарина» (Submarine, 2010), яку влітку показували у конкурсі ІІ Одеського кінофестивалю. Заплив у темні води підліткової свідомості здійснює Річард Айоваде, відомий за участю у серіалі «Айтішники». Це його повнометражний режисерський дебют, до якого прихильно поставилися критики на Одеському кінофесті, а оглядач Empire охарактеризував фільм як «перетворення Айоваде із серіального комічного ботана на справжній талант великого екрана». Головні ролі виконують 20–річні актори Крейг Робертс і Ясмін Пейдж.

Найочікуваніший фільм цієї фестивальної серії — «Щось не так iз Кевіном» (We Need To Talk About Kevin, 2011) із прекрасною Тільдою Суїнтон у головній ролі. Це довгоочікуваний камбек режисерки Лінн Ремзі, яка вирішила екранізувати однойменний роман американської авторки Лайонел Шрайвер. Ті, хто складав програму, особливо пишаються тим, що наприкінці жовтня фільм визнали як кращий на Лондонському кінофестивалі (він також був учасником конкурсної програми цьогорічних Канн), а вже зараз показують в Україні. Щоправда, чудову гру шотландської актриси, яка відтворює душевні страждання жінки, що потерпіла фіаско у материнстві, зможуть оцінити лише київські глядачі.

«Останнє кохання на землі» (Perfect Sense, 2011) із гарячою парою Еваном Макгрегором («Зоряні війни», «На голці») та Євою Грін («Мрійники», «Казино «Рояль») продовжує облюбовану сьогодні багатьма режисерами тему наближення кінця світу. Режисер Девід Маккензі, який закріпився в історії сучасного британського кіно картиною «Молодий Адам» (2003); підхоплює деякі нотки із «Зарази» Стівена Содерберга: тут вам і пошесть, що невпинно поширюється планетою, і лікар–епідеміолог, тільки замість буденної прозаїки добра дрібка романтики — кохання героїв Макгрегора і Грін показує, що якийсь сенс нашого буття все ж існує.

«Дорослі іграшки» (Hysteria, 2011) — дотепна комедія про «це». Американка Таня Уекслер, зведена сестра Деріл Ханни, розповідає історію винаходу вібратора як засобу для лікування жіночих психічних розладів. Той факт, що Таня вивчала психологію у Єльському університеті, дає підстави довіритися автору.

Ще один учасник — «Ірландець» (The Guard, 2011), режисер Джон Майкл Макдонах, старший брат Мартіна Макдонаха, автора фільму «Залягти на дно в Брюгге» — ірландський вестерн про ексцентричного поліцейського. І, нарешті, шоста картина добірки — «Третя зірка» (Third Star, 2010) — психологічна драма про молодого чоловіка, що вмирає від смертельної хвороби, від режисера Хетті Далтон.

Гостем цьогорічного фестивалю британського кіно буде Хана Макгілл — відомий у Британії кінокритик і колишній арт–директор Единбурзького кінофестивалю. В Україні Ханна проведе кілька зустрічей із журналістами та студентами–кінематографістами.

Фестиваль пройде у Києві, Харкові, Одесі, Львові, Донецьку і Дніпропетровську.