Чотирнадцять сміливих напередодні 11.11

10.11.2011

Завтра НСК «Олімпійський», відкритий ще місяць тому, нареш­ті прийме перший футбольний матч — у гості до збірної України завітає національна команда Німеччини. Як відомо, «бундестім» достроково забронював собі місце у фінальній частині чемпіонату Європи і вже давно переймається підготовкою до майбутнього форуму, який прийматимуть Україна та Польща. Учора німці в Гамбурзі презентували нову форму, а напередодні провели відкрите тренування. Того ж дня «синьо–жовті» зустрічали журналістів у Кончі–Заспі; головний тренер Олег Блохін дав прес–конференцію.

Усі вже давно звикли до того, що наставник українців часто скаржиться на брак гідних виконавців. Але цього разу він перевершив самого себе, заявивши, що такої скрутної ситуації з кадрами у збірної ще не було. У загальній групі займалися лише 14 чоловік, а вибули з ладу на різний термін аж десятеро: Шовковський, Чигринський, Михалик, Хачеріді, Гармаш, Алієв, Гусєв, Гай, Воронін, Шевченко. За півроку до Євро Олегові Володимировичу вже хотілося б стабільності зі складом, яка почала вимальовуватися в переможних дуелях із Болгарією та Естонією. Утім першочерговим завданням тренер вважає психологічну підготовку команди, адже «на нас очікує поєдинок з однією з найкращих збірних світу, та ще й на новому стадіоні за присутності 70 тисяч глядачів».

Тренер визнав, що, ймовірно, когось додатково викличе, бо виходити на матч із 14 гравцями в заявці — соромно. За такого стану речей Блохін припускає, що включить до стартового складу дебютанта — 21–річного атакувального півзахисника «Ворскли» Романа Безуса. «Нахабності йому вистачає. У гарному сенсі слова», — посміхнувся наставник національної команди. Він спокійно ставиться до «магії цифр» — тобто того, що матч відбудеться 11.11.11, зауважуючи, що сам виступав під 11–м номером.

А от ситуація з Романом Нойштедтером, хавбеком «Боруссії» з Менхенгладбаха, Блохіна дратує. «Хай він уже визначається, чи хоче грати за збірну. Я ж не можу зробити за нього [український] паспорт, я ж не юрист. Хай приїде, поговорить із людьми у федерації, з’ясує, що можна для нього зробити. Його батько недавно приїздив до Києва... і зник», — видав емоційну тираду тренер.

До речі, Нойштедтер–молодший перед цим поскаржився, що це до нього та його батька мала б звертатися ФФУ, а не навпаки.

Гравці збірної України у спілкуванні з журналістами не виказували жодної боязні перед грою з німцями. Анатолій Тимощук, який уже три роки виступає в Німеччині, вважає, що треба протиставити «бундестіму» швидкісну й агресивну гру та повністю віддаватися боротьбі на кожному клаптику поля. Андрій Шевченко наголошує на необхідності злагоджених колективних дій. Новачок Безус прагне забити м’яч або віддати гольову передачу, але головним вважає успіх команди.