Прощальний марш

10.11.2011
Прощальний марш

Угоркам не вдалося пробити український блок. (Фото з сайту Європейської конфедерації волейболу.)

Представники командних видів спорту України — досить рідкісні гості на літніх Олімпіадах. Головні здобутки «синьо–жовтих» ігровиків на Олімпійських іграх — «бронза» гандболісток та четверта позиція жіночої баскетбольної збірної. Тепер нагода поборотися за олімпійську путівку до Лондона випала нашій жіночій волейбольній збірній. Позавчора підопічні Володимира Бузаєва успішно почали боротьбу на передкваліфікаційному турнірі.

 

Почали «за здравіє»

На цій стадії відбору 18 європейських збірних розбиті на три підгрупи. Переможці міні–турнірів в Азербайджані, Росії та Хорватії навесні позмагаються за єдину перепустку до Лондона з невдахами «ліцензійного» Кубка світу.

Цей шлях на Олімпіаду–2012 нелегкий і, будемо відверті, для молодої, незіграної української команди — вочевидь нездоланний. Принаймні 15–та позиція, яку посіли дівчата на недавньому чемпіонаті Європи, не додає оптимізму. Слабо вірить в успіх на турнірі в Азербайджані й керманич команди. Перед відльотом до Баку в інтерв’ю сайту Федерації волейболу України пан Бузаєв заявив: «Половини складу немає. Часу на підготовку у нас було обмаль, тож на диво розраховувати не варто».

Проте, за словами 71–річного спеціаліста, здаватися без боротьби його команда не буде. Напевно, Володимиру Микитовичу, який після завершення турніру планує попрощатися зі збірною, хочеться наостанок грюкнути дверима.

Шість команд, що змагаються в Баку, розділені на дві підгрупи. Тріо А склали збірні України, Угорщини та Чехії, В — Азербайджан, Болгарія та Данія. По дві кращі команди із цих пульок зіграють у півфіналах 11 листопада; наступного дня відбудеться фінальний матч.

У стартовому поєдинку підопічні Бузаєва перемогли угорок. Попри програний перший сет, наші знайшли сили, аби переломити хід двобою й узяти три наступні партії. Сьогодні на наших дівчат очікує складніший суперник — адже чешки, на відміну від команди Угорщини, яка не виступала на єврофорумі–2011, у Сербії фінішували у вісімці найсильніших.

Старий стиль Бузаєва

Пригадується, як одразу після провального виступу жіночої збірної на чемпіонаті Європи–2011 президент Федерації волейболу України Володимир Туровський заявив: «У національній команді повинні грати найсильніші. Результати єврофоруму показують, що до Сербії ми повезли слабку команду».

Здавалося, відтак на олімпійську передкваліфікацію поїде значно сильніший склад. Проте в обоймі Володимира Бузаєва знову не знайшлося місця досвідченим і майстровитим вітчизняним волейболісткам. Скажімо, чемпіонський склад южненського «Хіміка» представляє лише Надія Кодола. Віце–чемпіона — «Джинестру» — репрезентують двоє дівчат. Зі складу лідера нинішнього сезону «Континіум–Волинь» зовсім нікого немає. Водночас одразу половина збірної — це гравчині «Сіверськодончанки», де вже довгий час працює Бузаєв. У чому справа, поцікавилася «УМ» у головного тренера одеської «Джинестри»?

«Гравців своєї команди я завжди відпускала до збірної. Не варто забувати, що саме мої дівчата — Марина Захожа та Тетяна Козлова — на своїх плечах витягнули збірну України до фінальної частини Євро, — каже в коментарі «УМ» наставниця «Джинестри» Олена Соколовська. — Але чомусь на фінал Євро їх не взяли».

За словами відомої української волейболістки Олени Туркули, яка ставала чемпіонкою у складі тернопільської «Галичанки», а нині представляє кольори «Волині», в Україні достеменно ніхто не знає, за яким принципом добирає гравців Володимир Бузаєв. «Можливо, дівчата не підходять під його схеми. А їхати до збірної, щоб сидіти на лаві запасних, ніхто не хоче», — припускає Олена.

Водночас Соколовська каже, що з такими побудовами, які використовує 71–річний Бузаєв, у світі вже давно ніхто не грає. «На чемпіонаті Європи Володимир Микитович використовував схеми, які він напрацьовував у Запоріжжі (де в радянські часи тренував «Орбіту». — Авт.) і нині застосовує в «Сіверськодончанці». Що з цього вийшло, — всі бачили», — так пояснює провал нашої збірної «на Європі» тренер «Джинестри». Хоча, за свідченням Олени Рабігівни, Бузаєв суттєво змінив гру збірної на турнірі в Баку.

 

ТАБЛО

Жінки. Олімпійський передкваліфікаційний турнір (Баку).

Груповий етап. 1–й тур.

Угорщина — Україна — 1:3 (25:23, 15:25, 19:25, 23:25)

 

Є ПРОБЛЕМА

Через фінансову скруту може припинити своє існування жіночий волейбольний клуб «Круг», у новітній історії якого налічується шість чемпіонських титулів. Волейболісткам черкаської команди вже кілька місяців не виплачують зарплату. Не має клуб грошей і на роз’їзди.

Керівництво команди та обласні чиновники кажуть, що роблять усе можливе для збереження колективу, який є візитною карткою регіону.