ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

09.11.2011

Нова форма збірної

Позавчора в Києві відбулася презентація нової форми збірної України, в якій наша команда виступатиме на чемпіонаті Європи–2012. У порівнянні з попереднім варіантом зміни невеликі. Основним кольором залишається жовтий, але спереду тепер є оздоблена орнаментом смуга з тризубом посередині. Дубове листя на візерунку вважають своєрідним оберегом, щоб форма була «фартовою». На спині біля коміра також буде національний герб і заклик «Україно, вперед!». Виробник форми той самий — «Адідас».

У презентації форми взяли участь тренер Олег Блохін, гравці Анатолій Тимощук, Сергій Назаренко, Олексій Гай, Денис Гармаш, Андрій Ярмоленко, Артем Мілевський.

Справи федерації

На засіданні виконкому Федерації футболу України позавчора обговорили питання організації конгресу ФФУ, призначеного на 30 листопада, а також урочистості до 20–річчя федерації. Зокрема, 1 грудня до Києва мають завітати президенти ФІФА Зепп Блаттер і УЄФА Мішель Платіні, відомі футболісти сучасності й минулого — Ікер Касільяс, Зінедін Зідан, Франц Бекенбауер та інші.

Також президент ФФУ Григорій Суркіс розповів, що церемонію жеребкування Євро–2012, заплановану на 2 грудня в Києві, транслюватимуть у 152 країнах світу.

Санкції

Киянина Артема Мілевського, вилученого в матчі 15–го туру чемпіонату України «Таврія» — «Динамо», дисциплінарний комітет прем’єр–ліги дискваліфікував на два матчі. За свідченням рефері Віталія Годуляна, нападник, крім нецензурних висловів, намагався застосувати до нього фізичну силу. Тож динамівський форвард пропустить ще одну гру — 20 листопада проти «Олександрії».

* * *

Півзахисник «Баварії» Анатолій Тимощук, вилучений за грубе порушення правил наприкінці матчу з «Аугсбургом», отримав від Німецького футбольного союзу триматчеву дискваліфікацію.

Втрати

Учора в Москві у віці 76 років помер легендарний радянський та російський футболіст і тренер Валентин Іванов.

Усю кар’єру гравця він провів у московському «Торпедо», діяв на позиції форварда, забив у чемпіонатах СРСР 124 м’ячі і двічі ставав чемпіоном країни; потім ще раз приводив автозаводів до чемпіонства вже як тренер. У складі збірної СРСР Валентин Кузьмич вигравав «золото» Олімпійських ігор 1956 року і чемпіонату Європи–1960.

Спортивна журналістика

Український інститут підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіо і преси (ректор — Сергій Правденко) починає проект із підвищення кваліфікації футбольних журналістів. Перший семінар–практикум відбудеться у грудні («Проблеми футбольної журналістики в контексті підготовки України до Євро–2012»).

Ідею, запропоновану ветераном спортивної журналістики Валентином Щербачовим, підтримують ФФУ, НОК, Національна спілка журналістів, кафедра футболу Національного університету фізичного виховання і спорту.