Важкі розваги в «Діснейленді»

09.11.2011
Важкі розваги в «Діснейленді»

На чемпіонаті світу під Парижем Юлія Калина в категорії до 58 кг показала четвертий результат. (Фото Рейтер.)

Як правило, за рік до старту Олімпіади пріоритет у спортсменів один — олімпійські ліцензії. При цьому в деяких видах спорту проблемами ліцензування починають перейматися значно раніше. Скажімо, важкоатлети почали боротьбу за перепустки до Лондона ще у вересні минулого року в курортній турецькій Анталії, де пройшли перший етап кваліфікації на світовому чемпіонаті–2010. Другий, завершальний, крок до Олімпіади штангісти роблять зараз у «Євродіснейленді», що в місті Марн–ля–Вале під Парижем, — там 5 листопада стартував, черговий, 79–й чоловічий та 22–й жіночий, чемпіонат світу.

Змагаючись за медалі та вищі місця планетарної першості, важкоатлети отримують не особисті перепустки на лондонську Олімпіаду, а здобувають залікові очки в національну скарбничку. Залежно від сумарного доробку, отриманого на турецькому та французькому «мундіалях», і відбудеться розподіл ліцензій між національними збірними.

У розмові з керманичами жіночої та чоловічої збірних України — Василем Кулаком та Петром Алаєвим — «УМ» свого часу з’ясувала, що в підсумковому протоколі ЧС–2011 команда наших жінок розраховує посісти місце не нижче дев’ятого та отримати максимально можливу кількість ліцензій — чотири. Представники ж сильної статі планують розташуватися приблизно між сьомою та дванадцятою позиціями, що дозволить заявити в Лондоні п’ятьох українців.

Після першої, турецької, частини відбору наші чоловіки трималися в запланованому «коридорі» — на дванадцятому щаблі. Тоді як жінки дещо відставали від графіка, посідаючи на «проміжному фініші» десяте місце. Хоча від збірної Таїланду, яка посідала дев’яту сходинку, українок відділяли лише чотири пункти.

Перед стартом ЧС–2011 у тренерському штабі обох збірних підтвердили, що не збираються відступати від запланованих висот. Якщо нашим чоловікам, які поїхали до Франції без травмованого лідера — важковаговика Артема Удачина, здобуту позицію потрібно лише втримати, то жіночій збірній, що привезла на «мундіаль» суттєво оновлений склад, необхідно зробити один крок нагору. До речі, нині на світовий поміст наших панянок вивів новий головний тренер. Наприкінці літа посаду керманича збірної замість Василя Кулака обійняв Денис Готфрід. Щоправда, буде в Парижі й Василь Григорович — підтримуватиме своїх вихованок Юлію Калину та Ольгу Коробку. Загалом, у складі жіночої збірної семеро атлеток, троє з яких — дебютантки змагань такого рівня.

У чоловічому таборі лише важковаговик Олег Прошак виглядає малознайомим. Для 28–річного представника Дніпропетровщини це перші змагання міжнародного рівня. Головні ж медальні сподівання покладають на кримчанина Артема Іванова та Ігоря Шимечка зі Львова, в активі яких уже є медалі світової проби.

Після трьох змагальних днів у «Діснейленді» українська скарбничка залишається порожньою. Утім головна сила «синьо–жовтих» вступить у бій наприкінці турніру, коли почнуться змагання у важких категоріях.

Наразі розіграно п’ять комплектів нагород поміж легковаговиків. У жінок у найлегшій вазі (до 48 кг) перемогла китаянка Тянь Юань. У категорії до 53 кг тріумфувала Зульфія Чіншанло з Казахстану. У вазі до 58 кг першою стала білоруска Анастасія Новикова, яка в сумі підняла 237 кг (ривок плюс поштовх). Змагалися в цій вазі і дві українки. Юлія Калина показала четвертий результат. До третього місця тайки Сірікаев Юлі забракло сім кіло в сумі – 223 проти 230. Катерина Дрюмова — 11–та (210 кг).

У чоловіків перші два «золота» дісталися китайцям — Ву Чінгбао (до 56 кг) та Жанг Джі (до 62 кг).