Новий Сталін у Запоріжжі

08.11.2011

З нагоди річниці Жовтневої революції вчора в Запоріжжі біля будівлі обласного комітету Компартії відкрили одразу два пам’ятники — Йосипу Сталіну і партизанці Зої Космодем’янській. За інформацією «Українських новин», відкриття статуй відбулося під час півторатисячного мітингу.

Нагадаємо, це не перший пам’ятник Сталіну в Запоріжжі. Попередній, вcтановлений у травні минулого року, було пошкоджено та знищено націоналістами наприкінці грудня. Після того як статуї кривавого тирана відрізали голову активісти організації «Тризуб», почалися масштабні переслідування правих активістів, багатьох із них запроторили за грати. Щоправда, потім усіх підозрюваних відпустили на поруки народних депутатів. У новорічну ніч статую підірвали «з кінцями», в результаті чого постраждала й будівля обкому КПУ.

Тепер же відновили не тільки Сталіна, виготовивши аналогічну посріблену статую на гроші комуністів, а й додали фігуру Зої Космодем’янської. Усім охочим принагідно продемонстрували сорокахвилинний фільм про життя партизанки.

Скульптури виготовлено з того матеріалу, що й попереднього Сталіна: силуміну, сплаву алюмінію з кремнієм. Аби перестрахуватися, статуї поставили у скляних вітринах, захищених металевою огорожею.

Під час відкриття було побито журналіста ICTV Дмитра Морозова, який почав сперечатися про доцільність встановлення пам’ятника Сталіну з мітингувальниками.

Запорізькі націоналісти та націонал–демократи не залишились осторонь цієї події. Вони організували флеш–моб «Влуч у ката України» та пропонували кожному бажаючому зіграти в дартс, кидаючи дротики в портрет Сталіна. Член ВО «Тризуб» Андрій Тарасенко розповів «УМ», що «багато хто виступав проти встановлення цього пам’ятника, але він буде стояти. Ми це знаємо, і вони це знають. Ніяких радикальних дій не плануємо, хоча і вважаємо безглуздим встановлення таких пам’яток».