Курс на патріотизацію

04.11.2011
Курс на патріотизацію

Новий головний тренер національної збірної України з хокею Анатолій Хоменко. (УКРІНФОРМ.)

Втомившись стукати в двері елітної хокейної ліги, українська збірна вирішила переорієнтуватися на інший маяк. «Першочергове завдання для національної збірної — це участь на Олімпіаді 2014 року. Щоправда, завдання повернутися до вищого дивізіону ніхто не знімав», — сказав на позавчорашній прес–конференції президент федерації хокею України Анатолій Брезвін, коли представляв нового наставника збірної. За словами Анатолія Івановича, попередній головнокомандувач — канадець Дейв Льюїс — приніс у команду багато позитиву. Проте невиконана місія (а як відомо, на домашньому ЧС у першому дивізіоні українці планували здобути путівку до «еліти») змусила керівництво ФХУ повністю змінити тренерський та менеджерський штаб.

«У збірній прийшов час зміни поколінь. Проте з молоддю, яка змінить ветеранів, ще потрібно багато працювати, аби підняти на світовий рівень», — пояснював причини вибору нового фахівця пан Брезвін. Перш ніж дійти згоди, члени федерації «перебрали» багатьох кандидатів, переважно з Росії. Проте свій вибір керівники вітчизняного хокею таки зробили на користь вітчизняного спеціаліста, який, що цікаво, працював і продовжить працювати в Російській Федерації (тренером–селекціонером ярославського «Локомотива»).

У найближчі два роки національну збірну України очолюватиме Анатолій Хоменко. «Я — корінний киянин, українець, тому національна збірна — це рідне. Дуже хочеться досягнути з нею нових висот», — так реагує на своє призначення колишній гравець столичних «Сокола» та «Беркута». 50–річний спеціаліст, який більшу частину своєї тренерської кар’єри працював на асистентських позиціях у київському «Беркуті» та в системі ярославського «Локомотива», сподівається, що йому вдасться створити боєздатний колектив в умовах складної кадрової ситуації. «У нас багато втрачено, проте будемо старатися», — підбадьорює себе наставник.

А втрачено справді багато. Через брак хокейних майданчиків, занепад ДЮСШ, неконкурентну внутрішню першість Україна залишилася без цілого покоління молодих гравців. «Брак майстерності будемо компенсувати морально–вольовими якостями. Прийшов час проявляти патріотизм», — заявив новоспечений наставник. Як пояснив президент ФХУ, завдання Анатолія Хоменка полягає в тому, щоб усередині оновленого колективу створити хороший мікроклімат. А допомагатимуть йому в цьому Сергій Лунін та Вадим Кулабухов. І звісно ж, новий тренерський штаб сконцентрується на оновленні складу першої збірної, хоча кістяк команди складатимуть досвідчені гравці, які головним чином сконцентровані в хокейному клубі «Донбас».

Водночас на допомогу новоспеченому керманичу планують запрошувати й іноземних тренерів–консультантів. «Щоб підняти функціональний рівень гравців напередодні відповідальних стартів», — пояснює своє рішення президент ФХУ Анатолій Брезвін.

Незважаючи на той факт, що в Україні втрачене ціле покоління хокеїстів, компенсувати їх відсутність натуралізованими спортсменами, так, як це зробили в Білорусі, у ФХУ не збираються. «Не так важливо, хто гратиме за збірну, головне — з якою відповідальністю виходитимуть на лід хокеїсти в светрі національної команди», — резюмував президент ФХУ.

ТАБЛО

 

Чемпіонат України. «Білий барс» — «Компаньйон» — 5:6, «Беркут» — «Сокіл» — 1:4.

Лідери: «Сокіл» — 48 (16 матчів), «Беркут» — 32 (15), «Донбас–2» — 31 (14).