Бізнесова «десятина»

03.11.2011

Міжнародна фінансова корпорація IFC представила дослідження, присвячене інвестиційному клімату в Україні. Як пояснила керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина, дослідження ґрунтується на опитуванні власників і керівників 1636 компаній, а також 415 приватних підприємців. За його результатами вдалося з’ясувати у бізнесменів, що час для отримання дозволів останнім часом скоротився із 54 до 48 днів для підприємств, з 44 до 36 днів — для підприємців. «Прогрес в дозвільній системі — це єдиний безумовний позитив, визнаний бізнесом», — зазначає керівник проекту IFC «Інвестиційний клімат в Україні» Сергій Осавалюк, якого цитує «Комерсант Україна».

Також у IFC зазначають, що за останні два роки в Україні посилилася корупція і підвищилися рейдерські ризики. Частка підприємців, які використовують неофіційні способи вирішення питань в держорганах, зросла з 35% до 46%, тоді як дарують подарунки чиновникам — з 20% до 25%. Середня частина доходу бізнесу, витрачена на підкуп чиновників, за два роки зросла з 6% до 10%. «Це показує, що реального поліпшення роботи бізнесу в країні не спостерігається. Тиск органів влади на бізнес став лише сильнішим», — відзначає Осавалюк.

При цьому директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдовi Мартін Райзер визнав наявність в Україні високої загрози рейдерського захоплення бізнесу: «Приходячи в Україну, інвестори повинні спілкуватися з посольствами та іншими інвесторами, щоб дізнатися особливості роботи в Україні. Тут можуть швидко забрати бізнес. Тут досить небезпечно, і всі це визнають».

Значно менший прогрес відзначається в сфері держконтролю. Кількість підприємств, охоплених перевірками, за два роки знизилася вкрай мало — із 75% до 74%, а термін проведення перевірок і зовсім не змінився — 14 днів. Втім частота перевірок поступово знижується. Якщо в 2008 році на підприємстві проходило в середньому 5,5 перевірки, то в минулому році — 4,5. Невеликий прогрес відзначений у технічному регулюванні. Незважаючи на те, що в кiлькох галузях частка підприємств, чия продукція або послуги регулюються техстандартами, стала знижуватися, отримати дозволи стало складніше. У 2008 році 77% дозволів отримано за термін менше трьох тижнів, то в минулому році — 61%. Ще 28% підприємців витрачають на отриманні сертифікацій до двох місяців, хоча раніше їх було лише 13%.

Погіршення бізнес–середовища вже позначилося на кількості працюючих підприємців. Якщо за підсумками 2009 року Держстат зафіксував 6,450 мільйона суб’єктів малого підприємництва в Україні, то до кінця 2010 року їх залишалося лише 4,96 мільйона.