Четвер, оточений міцними ґратами

03.11.2011

У середу черга слухати вигуки «ґаньба!» від пільговиків перейшла до Кабінету Міністрів. Чорнобильці, які позавчора зламали паркан біля Верховної Ради й спробували штурмувати будівлю парламенту, провели акцію біля стін уряду. Тим більше, що вчора у засіданні Кабінету Міністрів брав участь Президент України.

Зважаючи на присутність глави держави, на вулиці Грушевського та прилеглих кварталах була величезна кількість правоохоронців. У Маріїнському парку стояло кілька автобусів із спецзагонами міліції та автозаки. Знову перекривали вулиці. Людей у погонах було в кілька разів більше, аніж мітингувальників.

Залагоджувати ситуацію випало віце–прем’єр–міністру Сергію Тігіпку. Він вийшов до людей і запропонував учасникам акції обрати кілька людей, які могли б провести переговори з урядом, передала агенція УНІАН. Окрім того, Тігіпко наголосив, начебто пенсії у чорнобильців достатньо високі, тож «можна прожити». На ці слова учасники акції відповіли вигуками «ганьба!», «брехун!». Демонстранти заявили, що вони хочуть не переговорів, а відміни законопроекту, який, на їхню думку, порушує права пільговиків.

І все–таки якийсь діалог буде. Микола Галуцький, голова філії організації «Союз Чорнобиль України» у Кривому Розі, розповів «УМ», що робоча група не змогла одразу дійти згоди з урядовцями, тому переговори перенесли на понеділок. «Ми змогли лише домогтися відновлення пенсій у повному обсязі, а про скасування нового закону будемо говорити на наступному тижні», — каже чоловік.

Не виключено, що через початок консультацій із урядом і з’явилося повідомлення, нібито чорнобильці припиняють свої протести. Відповідна заява вчора пролунала з вуст Петра Прокопенка, члена організації «Чорнобильський Спас». Утiм «УМ» додзвонилася до керівника організації Ігоря Моськіна, і той категорично спростував такі чутки. «Це відверта брехня! Ми стояли, стоїмо і будемо стояти, поки не виконають всі наші вимоги», — запевнив активіст. Чоловік планує зустрітися з іншими категоріями невдоволених верств суспільства (підприємцями, «афганцями» та перевізниками), аби спланувати спільні дії.

Сьогодні біля стін парламенту має відбутися чергова масова акція, в якій братимуть участь не лише чорнобильці, а й «афганці». У попередні дні активісти попередили, що цього разу владі буде справді скрутно.

До речі, представник підприємців, начальник штабу всеукраїнської акції «Вперед!» Андрій Панаєтов, заявив «УМ», що був би тільки радий об’єднанню з іншими структурами. «Ми виставимо близько двох тисяч людей під Верховною Радою. Наша акція поки буде разовою, вимагатимемо прийняття змін до Податкового кодексу», — розповів Панаєтов.

До сьогоднішніх акцій влада вирішила підготуватися. Багатостраждальний паркан, який позавчора знесли чорнобильці, за одну ніч було відновлено. Тепер він не виглядає таким же гарненьким, як раніше (народний депутат Леся Оробець написала у «Фейсбуці», що «паркан поставили, але криво»), хоча б через те, що верхню частину загорожі приєднали до стовпів міцними металевими брусками. Ця деталь виглядає кострубато, втім має зміцнити цілу конструкцію.

А ТИМ ЧАСОМ...

50 пенсіонерів–чорнобильців захопили приміщення Пенсійного фонду України у Житомирській області, вимагаючи зустрічі з головою установи Іваном Зайнчковським. Люди хотіли, аби влада та керівництво фонду поновили їм виплати пенсій, які, за їхніми словами, зараз не проводяться, попри відповідні судові рішення, передає УНІАН. Сам пан Зайнчковський сказав, що питання — у компетенції уряду.

Неспокійно було і в Донецьку: місцеві чорнобильці хотіли потрапити на прийом до обласної прокуратури, щоб передати звернення, в якому вимагають порушити кримінальну справу проти філії Пенсійного фонду на Донеччині, яка 1 листопада виплатила їм мінімальні пенсії. А вони за рішенням суду мали отримати до 10 мінімальних окладів.