НЬЮЗ–РУМ

03.11.2011

Завершився Другий драматургічний фестиваль сучасної драматургії «Тиждень актуальної п’єси». Переможцям форуму стали Тетяна Киценко (п’єса «Три Ніцше»), Євген Марковський («Вбити підара») та Віра Маковій («Буна»). Ці три драми отримали 15 тисяч гривень на постановку в театрах. Також члени журі відзначили тексти, які їм сподобалися, але в число переможців не ввійшли: «Час комах» Катерини Бабкіної, «Село. Еволюшн» та «Надія» Дена Гуменного, «Дачі» Марисі Нікітюк, «Свиняча печінка» Сашка Брами...

Режисер Станіслав Жирков з театру «Відкритий погляд», який поставив 9 читок, був нагороджений премією «Улюблений режисер», а акторка Євгенія Гладій — відзнакою «Улюблена акторка». (До речі, по закінченні «Тижня актуальної п’єси» Євгенія Гладій поїхала до Литви, де за її участі планується прем’єра за п’єсою Ани Яблонської «Язичники»).

Вистави за п’єсами–переможцями, або принаймні ескізи, організатори Драматургічного фестивалю обіцяють презентувати не пізніше грудня.

* * *

Свій 75–річний ювілей режисер Роман Віктюк вирішив відзначити гастролями в Україні. Творчий вояж екс–львів’янина, який день народження святкував 28 жовтня, розпочнеться в його рідному місті 21 листопада, 22 листопада трупа виступить у Житомирі, 23 і 24 листопада — у Києві, наступного дня — у Харкові. Цього разу українським глядачам Театр Віктюка покаже вистави «Майстер і Маргарита» (однойменний роман Михайла Булгакова режисер втиснув у дві години) та «Король Арлекін» за п’єсою Рудольфа Лотара. На постановку «Короля», основною темою якого є дослідження природи влади, Віктюка надихнув спектакль Піни Бауш «Кафе Мюллер»... Прем’єра вистави відбулася рік тому, в Україні її покажуть вперше.

* * *

Фестиваль ГОГОЛЬFEST, який цього року скасували через відсутність фінансування, наступного року має відбутися. Про це заявив його організатор, театральний режисер Влад Троїцький. За його словами, фест пройде під патронатом київського міського голови Олександра Попова. Новим місцем проведення фестивалю, що останнім часом базувався у «Мистецькому Арсеналі», стане ВДНГ. ГОГОЛЬFEST–2012 запланований на 7–23 вересня.