Ну викапаний тобі Індіана Джонс!

03.11.2011
Ну викапаний тобі Індіана Джонс!

Кадр з фільму «Пригоди Тінтіна». (з сайту kinopoisk.ru.)

На широкі екрани України виходять «Пригоди Тінтіна: таємниця Єдинорога» — масштабне пригодницьке кіно. Режисер — Стівен Спілберг, продюсер — Пітер Джексон (який наразі займається зйомками ще одного фільму за романом Роналда Р. Толкієна, «Хоббіт»), авторами сценарію виступили Стівен Моффат (автор такого популярного серіалу, як «Доктор Хто») та Едґар Райт (відомий британський автор комедій).

Узагалі Тінтін — майже культовий персонаж бельгійських коміксів, які художник Ерже створював у період з 20–х по 70–ті роки минулого століття. Це кмітливий молодий репортер із рудим чубчиком, якого супроводжує песик на ім’я Мілу, який — у свою чергу — часто рятує свого господаря від небезпеки. Історія, яку Спілберг розповідає в цьому фільмі, заснована на трьох випусках «Пригод Тінтіна» та поєднує в собі детектив із пригодницьким кіно. Одного чудового дня Тінтін купує на блошиному ринку стару модель корабля під назвою «Єдиноріг» і з’ясовує, що за цим шматком дерева криється велика історія — із затонулим скарбом, піратами та помстою. Кмітливий репортер відразу вирушає у подорож, щоб зібрати матеріал для наступної статті.

Нова анімаційна стріч­ка зроблена згідно з усіма канонами пригодницького жанру та нагадує найкращий його взірець — стрічку про Індіану Джонса, навіть музичний супровід постійно відсилає до пригод іронічного героя Харрісона Форда. Утім «Пригоди Тінтіна» — не простий фільм і навіть не анімація в традиційному розумінні цього слова, це стрічка, знята за технологію захоплення руху motion capture, коли всі основні персонажі є не лише озвученими, а й зіграними професійними акторами. Так, у рисах двох незграбних полісменів Томпсона та Томпсона вгадуються відомі британські комедіанти Саймон Пегг та Нік Фрост, а в очі пана Сахарина змушують нас згадати про Деніела Крейга.

Узагалі присутність у знімальній команді сценаристів та виконавців iз Великої Британії помітно відчувається та позитивно впливає на голлівудський матеріал, надає йому більшої жвавості: у фільмі є декілька чудових абсурдистських знахідок, до яких можуть додуматись лише британці. Це плюс видовищні сцени погоні з використанням мотоцикла, кабріолета, птаха і танка, що в’їхав у чотиризірковий готель, та фінальні з’ясування стосунків між героями за допомогою підйомних кранів, робить «Пригоди Тінтіна» справді живою історією, на відміну від трохи зашкарублих стрічок, що виходять зараз у Роберта Земекіса, наприклад.

«Пригоди Тінтіна» — перший масштабний фільм Стівена Спілберга з двох, які він випускає під Різдво у США (українським глядачам пощастило — ми раніше дізнаємось, в чому полягає таємниця «Єдинорога»). Якщо стрічка матиме успіх, на нас чекають принаймні два продовження, перше з яких вже зголосився знімати Пітер Джексон.