Фаворити на коні

03.11.2011
Як не старається УЄФА змінювати формат Суперліги, аби збiльшити кількiсть цікавих матчів, однак прохідних зустрічей уникнути не вдається. Позавчора, вже після четвертого туру групового раунду, стали відомі учасники «плей–оф» від квартету Н.

Проскочили перші

Яскрава «Барселона» вдруге за два тижні «в суху» декласувала чеську «Вікторію». Щоправда, успіху гостей у Празі посприяло раннє вилучення захисника пльзеньської команди Маріана Чишовського за порушення правил у своєму штрафному майданчику. Повівши в рахунку з пенальті, каталонці в більшості довели справу до розгрому, а аргентинець Ліонель Мессі оформив хет–трик. Таким же подвигом він відзначився кількома днями раніше і в чемпіонаті Іспанії. Натхнений звершеннями свого зіркового підопічного, керманич «Барси» Хосеп Гвардіола заявив, що Лео стане найкращим бомбардиром в історії клубу.

«Мілану» ж для бронювання путівки до 1/8 фіналу вистачило нічиєї в Мінську. БАТЕ відігрався з 11–метрового у виконанні Брессана — саме цей 22–річний бразильський форвард є автором обох голів команди з Борисова у поточному турнірі. Цікаво, що це вже друга мирова багаторічного чемпіона Білорусі з італійськими клубами — раніше здолати колектив Віктора Гончаренка не зміг «Ювентус». Тепер же двоє грандів можуть розслабитися, а БАТЕ й «Вікторія» поборються за місце в Лізі Європи.

На межі

«Між занепадом і підйомом існує доволі тонка межа. Ще кілька тижнів тому нас «ховали», а тепер прославляють, називаючи фаворитами ледь не всіх турнірів», — так філософськи висловився перед зустріччю з «Марселем» наставник «Арсеналу» Арсен Венгер. А привід для зміни настроїв у футбольному світі лондонці дали своєю грою, здобувши п’ять перемог поспіль і піднявшись із 15–го на сьоме місце в англійській прем’єр–лізі та захопивши перший рядок у квартеті F Ліги чемпіонів.

Щоправда, позавчора хлопці Венгера не змогли на арені «Емірейтс» здолати команду з батьківщини свого тренера, але все одно залишилися на чолі таблиці. Сам же мсьє Арсен відзначив хорошу фізичну підготовку срібного призера французької першості, який гідно чинив опiр. Суперники показали доволі привабливий футбол, але цьому дійству явно бракувало голів.

Цього ж вечора до боротьби за перші дві позиції в групі підключилася «Боруссія», яка за підтримки ледь не 70 тисяч фанів здобула дебютну перемогу в поточній ЛЧ — над грецьким «Олімпіакосом». Наставник чемпіона Німеччини Юрген Клопп бідкався напередодні, що його команді чомусь не вдається «на Європі» грати так само переконливо, як і в бундеслізі, тож зараз принаймні може радіти трьом очкам.

Теоретичні шанси на «плей–оф» залишаються й у всіх учасників групи Е. Сказати б, невдалий виступ у чемпіонаті Англії, де «Челсі» ділить лише четверте–п’яте місця з «Тоттенхемом», колектив молодого португальського тренера Андре Віллаша–Боаша намагається компенсувати успіхами в Суперлізі. Щоправда, позавчора «сині» змарнували нагоду суттєво відірватися від переслідувачів, не втримавши перемогу в Бельгії. Вже в першому таймі гості могли вести в рахунку 2:0, але бразильський захисник Давид Луїс не зумів із «позначки» переграти воротаря «Генка». Відігравшись у другому таймі, бельгійці здобули другу нічию на власному полі, а «Челсі» так само вдруге взяв на виїзді очко.

Чітко вiдрiзняються виступи вдома й у гостях у німецького «Байєра». У Леверкузені «фармацевти» стабільно виграють, а в Лондоні й Валенсії віддали суперникам по три очки. Перша звитяга в турнірі дозволила іспанським «кажанам» наблизитися до німців упритул і претендувати на «плей–оф».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 4–й тур (матчі вівторка)

Група Е. «Генк» (Бельгія) — «Челсі» (Англія) — 1:1 (Воссен, 61 — Рамірес, 26; нереалізоване пенальті: Д. Луїс, 40 («Ч»)), «Валенсія» (Іспанія) — «Байєр» (Німеччина) — 3:1 (Жонас, 1; Сольдадо, 65; Рамі, 75 — Кісслінг, 31)

Турнірне становище: «Челсі» — 8, «Байєр» — 6, «Валенсія» — 5, «Генк» — 2.

Група F. «Арсенал» (Англія) — «Марсель» (Франція) — 0:0, «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:0 (Гросскройц, 7)

Турнірне становище: «Арсенал» — 8, «Марсель» — 7, «Боруссія» — 4, «Олімпіакос» — 3.

Група Н. БАТЕ (Білорусь) — «Мілан» (Італія) — 1:1 (Брессан, 55 (пен.) — Ібрагімович, 22), «Вікторія» (Чехія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:4 (Мессі, 24 (пен.), 45+2, 90+2; Фабрегас, 72; вилучення: Чишовськи, 22 («В»))

Турнірне становище: «Барселона» — 10, «Мілан» — 8, БАТЕ — 2, «Вікторія» — 1.