Безнадійний захист

03.11.2011
Безнадійний захист

«Шахтар» упродовж усього матчу з «Зенітом» займався незвичною для себе роботою — захищався. (Рейтер.)

«Без надії — сподіваюсь», — відомий вислів Лесі Українки влучно характеризує подальші перспективи «Шахтаря» в Суперлізі, які вималювалися після позавчорашньої поразки «Зеніту» в Петербурзі. «Боротьба в групі ще не закінчена. Постараємося виграти обидва матчі, що залишилися», — висловив оптимістичний погляд на ситуацію капітан «гірників» Даріо Срна. Підтримує думку хорватського футболіста й наставник «помаранчево–чорних» Мірча Луческу: «Ми зобов’язані виграти в АПОЕЛа та «Порту». Сподіваюся, що одужають наші травмовані, і решту матчів ми проведемо вже в іншому ритмі».

Але ж що заважало команді Луческу перемогти бодай у одному з трьох попередніх матчів групи G. «Проблеми в захисті», — швидко знайде відповідь більша частина шанувальників «Шахтаря». Справді, величезні дірки в оборонних редутах «шахтарів» зводили нанівець усі атакувальні здобутки донецьких бразильців у першому колі турніру.

Зрештою, після результативної домашньої нічиєї (2:2) з російським чемпіоном два тижні тому керманич «гірників» вдався до тактичних перебудов, зробивши акцент на обороні. Гра на контратаках дозволила «Шахтарю» вибити з Кубка країни «Динамо», захисний варіант командної гри Луческу обрав і на повторний матч із «Зенітом». У центрі поля з’явилися два опорники — Гюбшман та Мхітарян, щоправда, тренер змушений був це зробити, бо одержали травми два плеймейкери — Жадсон і Фернандіньйо. Практично повністю Містер оновив і саму лінію оборони (порівняно з матчем «Шахтар» — «Зеніт» на «Донбас–Арені»), залишивши на правому фланзі лише капітана Срну.

Вочевидь вимушена перестановка негативно вплинула на команду. Найбільше «мандражував» Генріх Мхітарян, якому наставник доручив перекинути місток між захистом та атакою. Допоки «шахтарі» налагоджували конструктивну гру, «Зеніт» планомірно підбирав ключі до володінь Олександра Рибки. Ближче до перерви підопічні Лучано Спалетті повністю взяли в облогу ворота суперника. Рибка немов білка в колесі крутився у своїх володіннях, раз–по–раз ліквідовуючи загрозу. Але, зрештою, кількість переросла в якість, і після подачі кутового бельгійський захисник «Зеніту» Ніколас Ломбертс забив «Шахтарю» «м’яч у роздягальню».

У перерві, як пізніше зізнався Луческу, йому вдалося розбудити своїх підопічних. Вони дещо перехопили ініціативу, однак створити по–справжньому голевий момент їм не вдалося. Варто відзначити, що «гірники» вперше в нинішньому розіграші ЛЧ не змогли розпечатати ворота суперника. Поразка в Північній Пальмірі залишила чемпіона України на останній позиції в своєму «квартеті» й позбавила чвертьфіналістів попереднього розіграшу реальних шансів на повторення успіху. Єдине, що залишається «гірникам», — боротьба за третю позицію, котра дозволить їм потрапити в «плей–оф» Ліги Європи.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап (результати вівторка). 4–й тур.

Група G.

АПОЕЛ (Кіпр) — «Порту» (Португалія) — 2:1 (Аїлтон, 42 (пен.); Мандука, 90 — Халк, 88 (пен.))

«Зеніт» (Росія) — «Шахтар» (Україна) — 1:0

Гол: Ломбертс, 45+1

«Зеніт»: Малафєєв, Анюков, Ломбертс, Губочан, Крішито, Денисов, Широков, Зирянов, Файзулін, Данні (Лазович, 85), Бухаров (Семак, 81)

«Шахтар»: Рибка, Срна, Кучер, Ракиць­кий, Шевчук, Гюбшман, Мхітарян, Тейшейра (Коста, 68), Вілліан, Едуардо, Л. Ад­ріано (Селезньов, 77)

Попередження: Денисов, 74; Лазович, 90+1 — Срна, 23; Вілліан, 51; Адріано, 66

Суддя — Ланнуа (Франція)

Санкт–Петербург, стадіон «Петровський», 21 500 глядачів

Турнірне становище: АПОЕЛ — 8, «Зеніт» — 7, «Порту» — 4, «Шахтар» — 2.

 

ПІСЛЯМОВА

Лучано Спалетті,

головний тренер «Зеніту»:

— Ми провели відмінний матч і повернули глядачам, які люблять нас, частинку їхньої любові. Потрібно відзначити спортивний дух і спортивну порядність Луческу. Він визнав, що «Зеніт» перевершив «Шахтар» практично в усіх ігрових компонентах.

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— «Зеніт» заслужив перемогу. Ми дуже боязко почали гру і легко дозволяли суперникові організовувати моменти біля наших воріт. У першому таймі ми нічого не створили. У перерві я знайшов деякі слова, які розбудили команду, й у другому таймі ми стали більше контролювати м’яч, у нас з’явилися моменти. Однак відчувалася відсутність низки травмованих гравців — Фернандіньйо, Жадсона і Чигринського.