Смачно, як у дитинстві

02.11.2011
Смачно, як у дитинстві

Найкориснiша їжа для малюка — мамине молоко. (з сайту koraorganics.com.)

Із 31 жовтня по 6 листопада в Україні триває Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування. Він має на меті привернути увагу суспільства до проблем годування материнським молоком і проходить цьогоріч під гаслом «Розкажіть мені про грудне вигодовування!». Як наголошує прес–служба МОЗ, акцент нинішньої акції — на комунікаціях як головному засобі захисту, підтримки та просування вигодовування малюків материнським молоком. Адже дізнатися сьогодні про користь годування дітей грудьми можна не лише від лікаря чи на курсах для вагітних. Наприклад, в Україні вже не є рідкістю перинатальні центри та громадські організації, які у випадку виникнення в молодої мами проблем можуть проконсультувати по телефону, через інтернет або відправити консультанта з грудного вигодовування додому.

У рамках цього всеукраїнського тижня в регіонах України пройде низка «круглих столів» і семінарів iз питань підтримки грудного годування. У засобах масової інформації виступатимуть фахівці, які розповідатимуть про переваги вигодовування дітей грудьми.

Як відомо, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує годувати дитину до шести місяців винятково грудним молоком. І лише після цього починати вводити прикорм, не припиняючи прикладати дитину до грудей аж до дворічного віку або навіть пізніше. Фахівці ВООЗ запевняють, що це надає низку переваг для здоров’я матері й дитини. Зокрема, для маляти знижують ризики шлунково–кишкових інфекцій, а мати значно швидше втрачає вагу, набрану під час вагітності, також у неї пізніше відновлюється менструальний цикл, що дозволяє організму жінки відпочити та відновити сили.

У Мінiстерствi охорони здоров’я наголошують, що всього за кілька років вдалося значно підвищити відсоток жінок, які годують дітей грудьми. Якщо в 2006 році лише 23,7 відсотка українок годували дітей до 6 місяців винятково своїм молоком, то тепер таких свідомих мам 53,2 відсотка. Вдвічі зросла й кількість жінок, які годують малюків до 12–місячного віку (з 10,5 до 21,4 відсотка). Не останню роль у цьому зіграло збільшення закладів, які називають «лікарня, доброзичлива до дитини». В них передбачено спільне перебування матері й маляти після пологів, всебічна підтримка грудного вигодовування, заохочуються партнерські пологи. Такий статус на сьогодні присвоєно 373 закладам охорони здоров’я України. І більшість українських малят — до 62 відсотків — сьогодні з’являються на світ саме в таких «доброзичливих» лікарнях.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Згідно з рекомендаціями ВООЗ,

основними правилами успішного

годування груддю є:

* прикладання немовляти до грудей протягом першої години після народження;

* спільне перебування матері й дитини в одній палаті, що дозволить налагодити годування на вимогу;

* годування так часто, як того потребує дитина, в перші місяці це може бути навіть 12—20 разів на добу (не рідше, ніж через кожні 1,5—2 години). Не треба боятися прикладати дитину до грудей часто — шлунок немовляти фактично не бере участі у переварюванні молока. Воно проходить через нього транзитом, перебуваючи там 15—20 хв., а потім потрапляє в кишечник, де саме себе переварює й всмоктується стінками кишечнику. Фахівці наголошують, що при частому годуванні шлунок не розтягується, а вночі він не має потреби відпочивати, оскільки й так майже не працює;

* лише грудне годування у перші дні життя маляти. Дуже важливо, щоб у перші дні свого життя дитина отримувала лише материнське молозиво. Навіть кілька його крапель забезпечує потреби малюка в калоріях, білках, жирах і вуглеводах. Воно містить мало рідини, що не навантажує нирки немовляти, а також покриває незрілу поверхню кишечнику, захищаючи її від бактерій, вірусів і паразитів;

* уночі слід годувати дитину щонайменше тричі. Саме нічні годування забезпечують стійку лактацію й, відповідно, достатню кількість молока. Адже гормон пролактин виробляється з 3–ї до 8–ї ранку, за умови, що маля в цей час ссе.