Розминка перед боєм

02.11.2011
Розминка перед боєм

Дорогу на ЧС–2011 українським гандболістам перекрили словаки. (з архіву УНІАН.)

Для обох гандбольних національних збірних, чоловічої й жіночої, попередній цикл відбіркових турнірів завершився невдало. Жінки, проваливши стикові матчі з ісландками, не потрапили на чемпіонат світу 2012 року, де будуть розігруватися олімпійські ліцензії. Чоловіки ж безславно завершили боротьбу за участь у майбутньому чемпіонаті Європи, посівши у своєму квартеті четверту позицію. Із попередніх трьох циклів, які провели українські чоловіки, останній узагалі видався найгіршим. Так, за підсумками євровідбору–2010 «синьо–жовта» команда грала у фінальній частині змагань, результати якої дозволили українцям одразу ж виступити (щоправда, невдало) в матчах «плей–оф» світової першості 2011 року. Тоді як у останній єврокваліфікації досягнення наших співвітчизників були мінімальними — хлопці виграли лише один матч із шести.

Відтак боротьбу за перепустки на світову першість 2013 року підопічним Леоніда Захарова доведеться починати з «нуля», тобто з групового етапу. Натомість 14 фіналістів майбутнього європейського чемпіонату, який у січні прийматиме Сербія, оминуть груповий раунд й одразу змагатимуться у матчах «плей–оф» ЧС.

Старт відбору до «мундіалю» запланований на 2 листопада, коли наші хлопці в гостях зіграють із турецькими гандболістами. Окрім «османів», суперником «синьо–жовтих» у групі буде команда Португалії, у матчі з якою українці й вибороли ту єдину перемогу в кваліфікації до Євро–2012.

Аби знову не наступити на граблі й не провалити відбіркову кампанію, Національна федерація гандболу організувала для збірної товариський турнір у Румунії. За попереднім планом, наприкінці жовтня в прикарпатському містечку Пятра–Нямц за «Кубок Карпат» мали змагатися чотири європейські дружини: команда господарів, а також українська, чеська та македонська збірні. Однак у підсумку місце чехів та македонців на турнірі зайняла друга збірна Румунії та хлопці з Йорданії.

Саме виграшем у резервного складу господарів українці почали — 32:29. Не відчули проблем і в другому турі, коли легко розібралися зі збірною Йорданії — 40:24. Проте у вирішальному поєдинку з основним складом румунів, який у стартових поєдинках теж відсвяткував дві перемоги, вдача відвернулася від підопічних Леоніда Захарова. Підтримка глядачів, що зібралися в півторатисячному спортивному залі «Чехлаул», допомогла команді Румунії схилити шальки терезів на свою користь — 28:23.

Залишившись без командного трофею, українці отримали індивідуальну відзнаку. Оргкомітет турніру визнав плеймейкера Олександра Педана найбільш технічним гравцем змагань. Хочеться вірити, що Сашко додасть команді Захарова того креативу, без якого важко перемагати в сучасному гандболі. Відзначимо, що Олександр, вихованець запорізького гандболу, минулий сезон провів у астраханському клубі «Зоря Каспію», а нинішній — почав у полтавському «Динамо», яке вперше за багато років змогло потіснити з чільної позиції «Запоріжтрансформатор».

До слова, Леонід Захаров запросив до табору збірної лише чотирьох гравців «ЗТР». Загалом же до матчу з турками готуються 17 гравців, серед яких і п’ятеро легіонерів. Порівняно зі складом, який змагався в євровідборі–2012, нині в «синьо–жовтій» збірній з’явилося семеро нових прізвищ.

Продовжуючи тему «заробітчан», варто зазначити, що двоє українців — Сергій Шельменко та Євген Будко, котрі довгий час грають за російський клуб «Чеховські ведмеді», після трирічного «карантину» отримали дозвіл Європейської федерації гандболу грати за збірну Росії.

ТАБЛО

Турнір національних збірних «Карпати Трофі–2011» (Румунія). Чоловіки. 1–й тур. Україна — Румунія–2 — 31:29, Румунія–1 — Йорданія — 42:24. 2–й тур. Україна — Йорданія — 40:24, Румунія–1 — Румунія–2 — 38:27. 3–й тур. Румунія–1 — Україна — 28:23, Румунія–2 — Йорданія — 38:23.

Турнірне становище: Румунія–1 — 6, Україна, Румунія–2 — 4, Йорданія — 0.

* * *

Українська жіноча суперліга. Другий етап. 1–й тур. «Галичанка» (Львів) — «Карпати» — 25:33; 25:31. «Спартак» (Київ) — «Спарта» (Кривий Ріг) — 32:25, 32:29.

Турнірне становище: «Карпати» — 14 (7 матчів) «Спартак» — 10 (7), «Податковий ун–т» (Ірпінь) — 8 (5), «Дніпрянка» (Херсон) — 4 (5), «Спарта» — 2 (7), «Галичанка» — 0 (7)