Даремно дід біг?!

28.10.2011

Минулого тижня світові ЗМІ поширили новину: фінішувавши на марафоні в Торонто, британець Фауджа Сінгх потрапив до Книги рекордів Гіннесса як найстаріший чоловік, якому вдалося подолати всю марафонську дистанцію — 42 км 195 м. Загальну увагу привернув той факт, що сивобородий бігун цього року відзначив свій сотий (!) день народження.

Щоб прийти до фінішу в Торонто, Сінгху знадобилося 8 год. 15 хв. 16,3 сек. Столітній легкоатлет відстав від переможця — Кеннета Мургара з Кенії — на шість із гаком годин. Це був саме той випадок, коли головне — не перемога, а участь. «Якщо я зможу це зробити, то відчуватиму таку ж радість, як тоді, коли одружився», — казав старий ще перед стартом.

Однак згодом стало відомо, що до Книги Гіннесса містер Сінгх не потрапить. Бо не може надати оригінальне свідоцтво про народження в 1911 році. Так, у Фауджі Сінгха є британський паспорт, де вказана дата народження — 1.04.1911, є вітання королеви Єлизавети ІІ з нагоди сторічного ювілею. Але... «Ми із задоволенням визнали б, що ця подія підходить для Книги рекордів Гіннесса, але проблема в тому, що ми приймаємо тільки офіційні документи про народження, створені в рік народження», — пояснив представник Книги рекордів Крейг Глендей. А народився Сінг у селі Беас Пінд, що в Пенджабі (нині — у складі Індії).

Та чи варто засмучуватися? Адже головне для сторічного атлета — здорове тіло і здоровий дух, а не фіксовані рекорди. Хоча й рекордів Сінгх установив уже чимало. Нинішній марафон для пана Фауджі став восьмим, а дебютував він у цій дисципліні лише 11 років тому. У 92 роки Сінгх побив світове досягнення для вікової групи «90+», пробігши марафон за 5:40:01. А тепер, як засвідчила легкоатлетична федерація, він, уже в категорії «100+», перевершив рекорди одразу для восьми дистанцій, починаючи від стометрівки.

Фауджа Сінгх брав участь в естафеті олімпійського вогню 2004 року і планує пронести також вогонь Олімпіади–2012.