Фінал заздалегідь

28.10.2011
Фінал заздалегідь

Єдиноборство капітана «шахтаря» Даріо Срни й Олександра Алієва: донеччанин летить у чвертьфінал. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

За 20–річну історію Кубка України «Динамо» й «Шахтар» ще ніколи не зустрічалися так рано — в 1/8 фіналу. Зазвичай флагмани вітчизняного футболу паралельними курсами доходили до вирішальної зустрічі: із восьми очних дуелей шість припадає на фінал. Якщо ж зважити на те, що «гірники» й динамівці на двох здобули 16 кубкових чаш (попереду кияни з дев’ятьма перемогами), то не дивно, що колишній наставник «біло–синіх» Йожеф Сабо класифікував позавчорашню гру в Києві як достроковий фінал Кубка. Розуміли це й уболівальники, які розкупили всі квитки в касах стадіону ім. Лобановського. Як для внутрішніх змагань вони були недешеві: за місця в центральних секторах правили від 80 до 100 гривень. Столичні фани були розчаровані: їхня команда програла. Причому «Динамо» поступилося «Шахтарю» в Києві вперше за останні сім років.

Загрузли на світлофорі

На думку букмекерів, у кубковому протистоянні першої та третьої команд поточного чемпіонату перевагу мав лідер ЧУ — Київ, а не чинний володар Кубка — Донецьк. Щоправда, після стартового свистка динамівці зберігали статус фаворита лише дев’ять хвилин. Скориставшись позиційними помилками центральних захисників «Динамо», бразильсько–хорватський легіонер «Шахтаря» Едуардо розпечатав ворота Олександра Шовковського, замкнувши передачу Даріо Срни з району 11–метрової позначки.

Ще кілька днів тому хто тільки не критикував захисну лінію «гірників». Проте київський поєдинок став демонстрацією безсилля вже динамівської оборони. Дитячі помилки Тараса Михалика та Бетао призвели й до другого голу у ворота Шовковського — у виконанні ще одного бразильця, Алекса Тейшейри.

Однак динамівці хоч і були ошелешені таким перебігом подій, та все ж не здалися достроково. Ближче до завершення першого тайму Андрій Ярмоленко після флангового навісу Олега Гусєва розпечатав ворота колишнього одноклубника Олександра Рибки, який знову стояв дуже надійно. Гол Ярмоленка динамівські «ультрас» відзначили грандіозним фаєр–шоу на трибуні «під Кабміном». А наприкінці другого тайму знову взялися кидати з сектору димові шашки, тож поле накрила хмара густого диму.

Попри підтримку трибун, динамівський оркестр під керівництвом Юрія Сьоміна не потрапляв у ноти. Скажімо, Андрія Шевченка, який зіграв лише один тайм, можна було сміливо назвати «людиною–невидимкою» на полі. Не краще в нападі виглядав і нігерієць Браун Ідейє. У підсумку, атакувальний потенціал «Динамо» обмежувався дальніми пострілами Ярмоленка, Дениса Гармаша та Олександра Алієва, чий вихід на заміну дещо пожвавив атаку «біло–синіх». Саме на рахунку Сашка удар, який міг вирівняти рахунок, проте на допомогу Рибці прийшла штанга. А от врятувати СаШо від третього голу не зміг ніхто. Черговим «подарунком» від Михалика та Бетао, вийшовши сам на сам із голкіпером, скористався той самий Едуардо.

Господарі мали велику перевагу за кількістю ударів, проте — не за якістю. М’яч, забитий на останніх секундах доданого часу «джокером» Артемом Мілевським, вже не міг зупинити святкування «гірників». Мірча Луческу стримував емоції, але час від часу широко посміхався ще до фінального свистка Анатолія Абдули. А після свистка «помаранчево–чорні» затіяли хоровод, святкуючи перемогу над принциповим опонентом і конкурентом у боротьбі за Кубок — так, ніби виграли вже сам трофей.

Що ж, президент «Шахтаря» Рінат Ахметов не обманув уболівальників клубу, коли пообіцяв, що на зміну «червоній» смузі, в якій опинилися «гірники» після невдалих матчів у Лізі чемпіонів та поразки «Металісту», прийде «зелена».

Дорога в Європу відкрита?

Виліт одного з головних претендентів на трофей відкрив шлях на міжнародну арену командам, які через різні обставини перебувають на недосяжній відстані від зони єврокубків. «Перемога подарувала нам надію пробитися до Ліги Європи», —заявив після виграшу в «Металіста» в. о. головного тренера «Карпат» Павло Кучеров. На результат матчу у Львові «попрацював» очільник харківської команди Мирон Маркевич. Екс–тренер «Карпат» вирішив виставити на гру в рідному місті резервістів, а сам з «основою» залишився у Високому готуватися до поєдинку ЧУ проти «Ворскли».

Варто відзначити, що на стадіоні «Україна» підтримати «біло–зелених» зібралася рекордна, як для нинішнього сезону, аудиторія. Безкоштовним входом на арену скористалися 27 тисяч глядачів, які стали для «Карпат» «дванадцятим гравцем».

Схоже, що й «ворскляни», гостюючи в Запоріжжі у «Металурга», подумки були вже в Харкові. Інакше як пояснити розгромну поразку вихованців Миколи Павлова команді першої ліги, яка, щоправда, зараз стоїть на чолі черги на підвищення в класі.

Водночас коротка й лаконічна відповідь знайшлася у керманича «Дніпра» Хуанде Рамоса для пояснення поразки «Волині». «Типовий кубковий матч», — сказав іспанець про гру, в якій його підопічні близько години грали в більшості (після вилучення голкіпера лучан Віталія Неділька), мали чисельну перевагу, неабияку прихильність представників феміди, але в підсумку програли в додатковий час.

Цікавий факт: у біографії Рамоса 26 жовтня — «чорний день календаря». Саме цього дня іспанського спеціаліста звільняли з «Севільї», «Тоттенхема» та московського ЦСКА. У «Дніпрі» — знову не пронесло.

Матчі 1/4 фіналу відбудуться вже в 2012 році, про жеребкування буде повідомлено згодом.

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу

«Сталь» (Ддз) — «Чорноморець» — 0:4

Голи: Цигирлаш, 11, 3»; Фонтанелло, 35; Леонардо, 69

2 500 глядачів

«Буковина» — «Арсенал» (К) — 0:2

Голи: Мазілу, 67, 90+1

10 000 глядачів

«Динамо» — «Шахтар» — 2:3

Голи: Ярмоленко, 41; Мілевський, 90+4 — Едуардо, 9, 88; Тейшейра, 31

16 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Кривбас» — 4:0

Голи: Чечер, 12; Сержіо, 42; Траоре, 55, 73

Вилучення: Лисенко, 90+2 («К»)

1 500 глядачів

«Волинь» — «Дніпро» — 3:2 у дод. час

Голи: Гобер, 17; Шарпар, 82; Лопес, 92 (пен.) — Коноплянка, 36 (пен.); Зозуля, 38

Вилучення: Неділько, 35 — Зозуля, 100

7 580 глядачів

«Металург» (З) — «Ворскла» — 3:0

Голи: Джуніор, 26; Рудика, 63; Пісоцький, 85

7 200 глядачів

«Суми» — «Зоря» — 1:3

Голи: Грачов, 14 — Лазарович, 36; Сілюк, 74; Мілько, 90+4

8 750 глядачів

«Карпати» — «Металіст» — 1:0

Гол: Мілошевич, 59

Вилучення: Валяєв, 55 («М»)

27 000 глядачів