Посіяли «Зернятко надії»

27.10.2011
Посіяли «Зернятко надії»

Страшну правду про трагедію українського народу — Голодомор 1932—1933 років — тепер зможуть вивчати і діти. Щойно вийшла друком збірка художніх творів для дітей «Зернятко надії», куди увійшли спеціально відібрані за допомогою педагогів і психологів прозові та поетичні твори про ті трагічні часи, які пережив наш народ.

Як пояснює кандидат психологічних наук Людмила Гридковець, сучасним дітям важко до кінця зрозуміти значення слів «голод», «голодування», «голодомор». Тому фахівці робили ставку на емоційний компонент, який допоможе дітям усвідомити та зрозуміти ту страшну дійсніть. Саме такий підхід знаходимо в оповіданнях та нарисах книжки.

«Ця збірочка — спроба допомогти дорослим провести дитину через ті страшні часи, не травмуючи її психіку жахливими подробицями та недосяжними для дитячого розуміння поняттями, — каже упорядник збірки Людмила Юрченко. — Ми спробували підшукати зрозумілі для дітей образи, відповідні слова і жанри для різного віку. Також ми намагалися підійти до цієї трагедії з позиції оптимістичної, щоб не виникало в дитячих серцях зневіри та розпачу, щоб кожен із них знав, що його доля — в його руках».

Твори розраховані на дітей різного віку — від дитсадочка до середньої школи. Цей проект ініціювали журнал «Крилаті» та Спілка української молоді, а вийшло друком «Зернятко надії» у видавництві «Свічадо» за сприяння Львівської міської ради, повідомляє Центр досліджень визвольного руху. Ціна книжки у видавництві — 14,90 гривні.