«Бабця» серед дебютанток

27.10.2011
«Бабця» серед дебютанток

Гучні крики не допомогли «Російській сирені» Марії Шараповій виграти перший матч на чемпіонаті WTA в австралійки Саманти Стосур. (Рейтер.)

За традицією, тенісисти завершують сезон елітним турніром, у якому беруть участь вісім найкращих у світовому рейтингу. У жінок це так званий чемпіонат Жіночої тенісної асоціації (WTA), що проводиться з 1971 року.

До 2001 року він «квартирував» лише на території США. Три останні роки турнір приймала столиця Катару — Доха, після чого чемпіонат на три роки переїхав до Стамбула. Упродовж поточного тижня тут розіграють 4,9 мільйона доларів призових.

Провівши фотосесію у вечірніх сукнях, позавчора ввечері дівчата приступили безпосередньо до справи у велетенському спортивному комплексі, названому на честь колишнього президента НОК Туреччини Сінана Ердема. Ця крита арена, розташована в європейській частині 12–мільйонного мегаполісу, може вмістити на концертах 22 500 глядачів, а на спортивних подіях — 16 тисяч. Більшою місткістю, до 25 тисяч, у Старому Світі може похвалитися лише російський комплекс «Петербурзький». «Сінан Ердем доум» побудували торік до чемпіонату світу з баскетболу, цього року він уже прийняв світовий форум борців, а в наступному — на змагання найвищого рангу сюди приїдуть легкоатлети й плавці.

У перший день тенісних баталій трибуни вщерть не заповнювалися. А перший же матч завершився несподівано. Росіянка Марія Шарапова — єдина з восьми учасниць нинішнього чемпіонату, хто вигравав підсумковий турнір у попередні роки (у 2004–му), — поступилася Саманті Стосур з Австралії. Цікаво, що попередні дев’ять поєдинків цих суперниць незмінно завершувалися на користь Маші.

Шарапова пояснила невдачу тим, що втомилася під завісу сезону й не звикла грати пізно восени. «В такий час я зазвичай уже відпочивала на пляжах, бо з 2007 року не грала на цих турнірах», — заявила 24–річна«Російська сирена».

Уродженка Сибіру залишається єдиною, хто може за підсумками року посунути з першого місця рейтингу WTA данку Каролін Возняцьки. Хоча після стартової поразки шанси Шарапової на це зменшилися.

Також у «білій» групі грають білоруска Вікторія Азаренко й дебютантка — На Лі з Китаю.

У «червоній» групі перші в кар’єрі матчі на чемпіонаті WTA провели Агнешка Радванська й Петра Квітова. Полячка очікувано поступилася, а чешка перемогла.

ТАБЛО

Підсумковий чемпіонат WTA. 1–й тур. «Біла» група. Стосур (Австралія, 7) — Шарапова (Росія, 2) — 6:1, 7:5. «Червона» група. Возняцьки (Данія, 1) — А. Радванська (Польща, 8) — 5:7, 6:2, 6:4; Квітова (Чехія, 3) — Звонарьова (Росія, 6) — 6:2, 6:4.