Апелюй не апелюй...

26.10.2011

Позавчора ввечері Юлія Тимошенко підписала й передала з Лук’янівського СІЗО апеляцію на рішення Печерського райсуду в «газовій» справі. Про це журналістам повідомив захисник екс–Прем’єра, народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

Підготовка апеляції зайняла майже два тижні. Нагадаємо, суддя Родіон Кірєєв оголосив вирок 11 жовтня — 7 років позбавлення волі і понад 1,5 мільярда гривень штрафу. На апеляцію сторона підсудної мала 15 днів.

Учора свою, адвокатську, апеляцію подали й захисники Тимошенко. «Відповідно до вимог Кримінально–процесуального кодексу, Печерський районний суд зобов’язаний скерувати апеляцію всім учасникам процесу для надання своїх заперечень. Після цього протягом семи днів скарга повинна бути передана до Апеляційного суду міста Києва, і після цього справа призначається до розгляду не раніше місяця і не пізніше трьох місяців», — пояснив Сергій Власенко журналістам біля будівлі Печерського суду.

Поруч, на Хрещатику, залишається наметове містечко прихильників Тимошенко. Минулої п’ятниці один із його мешканців біля студії шоу Савіка Шустера закидав яйцями радника Президента Ганну Герман. А вчора привід для пожвавлення трапився і біля самого суду.

Сергій Власенко на брифінгу розповів і про нову кримінальну справу проти Юлії Тимошенко — ту, що стосується кінця 1990–х років і корпорації «Єдині енергетичні системи України». На першому допиті у справі про борги «ЄЕСУ» Тимошенко не визнала себе винною, поінформував адвокат. «Вона зазначила, що працювала в корпорації «ЄЕСУ» до січня 1997 року і після цього не мала до корпорації жодного відношення, що підтвер­джується матеріалами справи», — сказав Власенко. За його словами, під час допиту пані Юлія підкреслила, що ані за часів її керівництва корпорацією, ані після цього жодних державних гарантій під зобов’язання «ЄЕСУ» не видавалося. «Після цього нам дали на вивчення експертизу. Це достатньо ґрунтовний документ. Єдине — що він датований 2002 роком», — розповів юрист.

 

ПЛЮС ДО ВСЬОГО

Незабаром, судячи з усього, з’явиться ще одне «дежа вю», пов’язане з «ЄЕСУ». Як повідомив на брифінгу начальник прес–служби Генпрокуратури Юрій Бойченко, ГПУ просить суд відновити строки позовної давності кримінальних справ проти свекра Юлії Володимирівни — Геннадія Тимошенка — та ще трьох керівників корпорації «ЄЕСУ» — Євгена Шаго, Лідії Сокольченко й Антоніни Болюри.

Усі вони раніше фігурували в кримінальних справах за підозрою в причетності до розкрадання бюджетних коштів і в несплаті податків «ЄЕСУ», тривалий час перебували в СІЗО, але в грудні 2004 року Шевченківський райсуд Києва визнав незаконною постанову Генпрокуратури про порушення цих карних справ. Зараз Болюра й Шаго мають недоторканність як народні депутати України від БЮТ.