Любов із тюльпанами

26.10.2011
Любов із тюльпанами

Любов Шуліка (праворуч) наздоганяє Ольгу Панаріну, щоб виграти спринт. (з сайту Dailypeloton.com.)

На відміну від гонок на шосе, де наші співвітчизники не можуть похвалитися високими результатами, на змаганнях під дахом українські велосипедисти регулярно досягають успіхів. Не став винятком і черговий чемпіонат Європи, який минулого уїк–енду відбувся в голландському містечку Апельдорн.

Якщо на зорі незалежності медалі «синьо–жовтим» приносили переважно чоловіки, то останніми роками акцент змістився в бік прекрасної статі. Цього разу на п’єдестал пошани сходили тільки дівчата. У перший день змагань луганчанка Любов Шуліка й Олена Цьось із Луцька стали срібними призерками в командному спринті, поступившись лише законодавицям моди на треку — британкам Вікторії Пендлетон і Джессіці Варніш. А в суботу Шуліка вже одноосібно здобула свою першу золоту медаль чемпіонату Європи, вигравши у спринті. Причому у чвертьфіналі українка взяла реванш у Пендлетон за поразку днем раніше, перевершивши олімпійську чемпіонку у двох заїздах. А у фіналі Люба впоралася з колишньою співвітчизницею, чемпіонкою світу Ольгою Панаріною, яка переїхала до Білорусі з України три роки тому.

Близькими до медалі були наші жінки у командній гонці переслідування. Але в дуелі за «бронзу» Єлизавета Бочкарьова, Світлана Галюк і призерка Олімпіади–2008 Леся Калитовська поступилися білорускам. Причиною стало падіння Бочкарьової — Лізу виносили з треку на ношах.

Найкращими результатами наших чоловіків стали два шості місця: Михайла Радіонова — в гонці за очками, квартету у складі Віталія Попкова, Віталія Щедова, Олександра Лобова та Максима Поліщука — в командній гонці переслідування. А ця дисципліна колись вважалася козирем «синьо–жовтих».

У загальному заліку чемпіонату збірна України посіла п’яту позицію, пропустивши вперед команди Великої Британії (сім золотих медалей), Франції (1+3+3), Німеччини (1+2+1) й Польщі (1+1+1). А серед жінок українки стали другими — слідом за британками.