Чемпіонські пертурбації

26.10.2011
Чемпіонські пертурбації

На боксерському чемпіонаті Європи єдине для України «золото» здобула киянка Наталя Бірюк (ліворуч). (надане Наталею Бірюк.)

Ще не стихли фанфари на честь тріумфу українських боксерів–аматорів на чемпіонаті світу–2011, як настав час вітати жінок — майстринь шкіряної рукавички. Днями вони повернулися з восьмого за ліком чемпіонату Європи, де посіли третє загальнокомандне місце.

Щоправда, порівняно з попередньою континентальною першістю, яка в 2009 році проходила в Україні, нинішній медальний доробок вихованок Миколи Хаджиоглу у Голландії дещо менший. Два роки тому в Миколаєві наші дівчата завоювали дев’ять нагород, а минулого тижня в Роттердамі — сім. «Результат нормальний. Третім командним місцем ми підтвердили реноме сильної боксерської держави», — каже в коментарі «УМ» Микола Хаджиогло.

Медальний залік на другому поспіль єврофорумі виграли росіянки, які взяли одразу чотири медалі найвищої проби. Проте й українки не залишилися без «золота». Якщо в 2009 році на найвищу сходинку в ваговій категорії до 51 кг зійшла Тетяна Коб, то в Голландії тріумфувала Наталя Бірюк (до 57 кг).

Щоправда, якщо категорія Коб — олімпійська, то Бірюк — ні. Нагадаємо, що на літній Олімпіаді–2012 жіночий бокс буде представлений вперше, і спортсменки змагатимуться у трьох вагових категоріях — до 51 кг, 60 та 75 кг.

Для 23–річної киянки Наталки Бірюк, яка прийшла в аматорський бокс лише два роки тому, виступ на ЧЄ був дебютним. Щоправда, в ринзі Наталя — не новачок. У її активі є титули чемпіонки світу з тайського боксу, переможниці європейської першості з кікбоксингу.

Тож не випадково, що свій перший бій на турнірі студентка Миколаївського національного університету суднобудування завершила по–чемпіонськи — нокаутувавши Каріне Геворкян із Вірменії. Без проблем Бірюк здолала чвертьфінальний бар’єр в особі Ребекки Прайс з Уельсу — 21:11. У півфіналі під натиском учениці Хаджиогло не встояла сильна російська атлетка Вікторія Гуркович — 17:15. А у вирішальному бою білий прапор викинула Лайза Уайтсайд з Англії — 15:14.

Щодо Тетяни Коб, то представниця Ковеля не змогла захистити титул чемпіонки Європи. Бронзова призерка минулорічного «мундіалю» взагалі залишилася без континентальної нагороди. «До змагань Тетяна підійшла відповідально. Але так сталося, що вона не пристосувалася до своєї суперниці із Франції», — пояснив причини раннього вильоту Коб головний тренер збірної.

За словами Миколи Хаджиогло, на цьогорічному ЧЄ спостерігалася небувала конкуренція в олімпійських категоріях, зокрема й у вазі до 51 кг. «Переможниця цієї категорії — англійка Нікола Адамс — раніше змагалася у вазі до 54 кг, із цієї ж когорти перейшла в олімпійську вагу й чемпіонка світу з Польщі», — розповідає пан Хаджиогло.

Водночас наставник «синьо–жовтої» команди визнав, що нашим дівчатам сильно пощастило з жеребкуванням, яке позбавило її ранньої зустрічі з рейтинговими боксерками. «Ледь не кожна представниця України могла дійти до фіналу», — зізнається Микола Петрович. Зрештою, окрім Бірюк, до фіналу дісталася лише Марія Бадуліна (до 69 кг), котра програла протистояння господарці змагань Мерішель де Йонг (12:21) і відтак здобула «срібло».

Одразу п’ятеро українок зупинилися за крок до вирішального двобою — це означає бронзові нагороди. Невипадковість свого «срібного» успіху на чемпіонаті світу 2010 року підтвердила важковаговичка з Рівного Катерина Шамбір (на Барбадосі вона виступала під дівочим прізвищем — Кужель). Високий клас продемонструвала й Лілія Дурнєва, яка три роки поспіль у вазі до 75 кг на міжнародних змаганнях не залишається без нагород. Також порадували своїх наставників «бронзою» Наталя Князь (до 48 кг), Іванна Крупеня (до 54 кг) та Інна Шевченко (до 81 кг).

А от виступ Олександри Сидоренко, яка представляла країну в третій олімпійській вазі — до 60 кг — приніс суцільне розчарування. «Можливо, на ліцензійний чемпіонат світу, який у травні 2012 року прийматиме китайський Чунцін, поїде інша спортсменка — Юлія Циплакова», — дивиться в перспективу головний наставник жіночої збірної.

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора в Парижі відбулася прес–конференція чемпіона світу в суперважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBF,IBO Володимира Кличка та його майбутнього суперника — француза Жана–Марка Мормека. Кличко–молодший, порівнявши свого опонента з Майком Тайсоном, сказав: «Мормек ніколи не відступає, як це робив Девід Хей. Більше того, французові вдалося відправити Хея в нокдаун. Це те, що я не зміг зробити». Послухавши такі компліменти, темношкірий екс–чемпіон світу у важкій вазі заявив, що заради перемоги планує розбити Кличкові обличчя та його «кришталеве» підборіддя. Виконати свої обіцянки боксери зможуть 10 грудня у Дюссельдорфі.