Віхи на першому рубежі

20.10.2011
Віхи на першому рубежі

Захисна лінія «Баварії» на чолі з капітаном Філіппом Ламом (ліворуч) одного разу прогнулася під тиском «Наполі». (Фото Рейтер.)

Позавчора ввечері половина учасників Ліги чемпіонів дісталася екватора групового турніру. Для одних команд останній тур першого кола став черговою сходинкою на шляху до «плей–оф», деякі відсвяткували перші перемоги в нинішньому розіграші ЛЧ, тоді як чотири колективи у групах А–D ніяк не можуть виграти.

Найближче до весняних «матчів на виліт» стоїть мадридський «Реал», який після трьох ігор має стовідсотковий результат. Протистояння з другою командою групи — «Ліоном» — для «королівського клубу» вилилося в легку прогулянку на «Сантьяго Бернабеу» — 4:0. Сьогодні для «вершкових» «Ліон» уже не суперник, хоча до появи в Мадриді Жозе Моуріньйо «реалісти» в шести матчах поспіль не могли перемогти семиразових чемпіонів Франції.

Навряд чи хтось сумнівається, що й «Баварія», яка останнім часом демонструє напрочуд потужний футбол, залишиться осторонь «плей–оф» Ліги чемпіонів. Уже позавчора підопічні Юппа Хайнкеса могли «відчепити» одного з опонентів у боротьбі за лідерство в групі А. Однак перемогти в гарячому Неаполі, де четверо німецьких вболівальників отримали ножові поранення, мюнхенці не змогли — 1:1.

Аби виграти в «Наполі» — дебютанта Суперліги, «Баварія» мала всі підстави й можливості. Однак спочатку захисник гостей Хольгер Бадштубер допоміг «блакитним» зрівняти рахунок, зрізавши м’яча у власні ворота, а згодом найкращий бомбардир німців Маріо Гомес не реалізував пенальті. Відзначимо, що м’яч, який пропустив кіпер мюнхенського суперклубу Мануель Нойєр, обірвав його «суху» серію тривалістю 12 матчів — загалом 1148 хвилин!

Українець Анатолій Тимощук зіграв за «Баварію» повний матч.

У групі С фіналіст минулого розіграшу Суперліги «Манчестер юнайтед» лише з третьої спроби зміг змінити нуль на одиницю в графі перемоги. Для цього підопічним Алекса Фергюсона довелося злітати до Бухареста — на зустріч із чемпіоном Румунії, клубом «Оцелул» із міста Галац.

Дебютант найпрестижнішого футбольного турніру Європи хоч і представляє одне з найбільш індустріалізованих міст країни, яке розташоване в гирлі Дунаю, біля українського кордону, проте наразі не має стадіону, що відповідав би вимогам Ліги чемпіонів. Відтак на бухарестській арені «Національ» «сталевари» отримали два голи від капітана «МЮ» Уейна Руні. Й обидва — з 11–тиметрової позначки. Після цього Руні із 26 м’ячами очолив список кращих бомбардирів Суперліги поміж представників англійської прем’єр–ліги.

Слідом за «МЮ» дебютну перемогу в Лізі чемпіонів відсвяткували їхні земляки із «Сіті», котрі лише на третій доданій хвилині змогли «потопити» «Вільяреал». Перші перемоги в цьому груповому турнірі також здобули «Аякс» та армійці Москви. Свій перший гол у складі ЦСКА забив 23–річний півзахисник збірної Латвії Олександр Цауня.

 

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

3–й тур (матчі вівторка)

Група А. «Наполі» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:1 (Бадштубер, 39 (у свої ворота) — Кроос, 2; нереалізоване пенальті: Гомес, 49 («Б»)), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 2:1 (Марчена, 43 (у свої ворота); Агуеро, 90+3 — Кані, 4).

Турнірне становище: «Баварія» — 7, «Наполі» — 5, «Ман. Сіті» — 4, «Вільяреал» — 0.

Група В. ЦСКА (Росія) — «Трабзонспор» (Туреччина) — 3:0 (Думбія, 29, 86; Цауня, 76), «Лілль» (Франція) — «Інтер» (Італія) — 0:1 (Паццині, 21).

Турнірне становище: «Інтер» — 6, ЦСКА, «Трабзонспор» — 4, «Лілль» — 2.

Група С. «Базель» (Швейцарія) — «Бенфіка» (Португалія) — 0:2 (Сезар, 20; Кардосо, 75; вилучення: Емерсон, 86 («Бен»)), «Оцелул» (Румунія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 0:2 (Руні, 64, 90+2 (обидва — пен.); вилучення: Перендія, 89 — Відич, 66).

Турнірне становище: «Бенфіка» — 7, «МЮ» — 5, «Базель» — 4, «Оцелул» — 0.

Група D. «Реал» (Іспанія) — «Ліон» (Франція) — 4:0 (Бензема, 19; Хедіра, 47; Озіл, 55; Рамос, 81), «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Аякс» (Голландія) — 0:2 (Буррігтер, 49; Еріксен, 90).

Турнірне становище: «Реал» — 9, «Аякс», «Ліон» — 4, «Динамо» (Зг) — 0.