За козла відповісте! Якщо знайдемо

19.10.2011

За тиждень до федеральних виборів у Швейцарії поліція розшукує цапа Цоттеля — талісмана Швейцарської національної партії (SVP). Є підозра, що тварину поцупили політичні супротивники SVP — ліві, аби насолити націоналістам перед виборами, позбавити їх «фарту» абощо.

Швейцарська національна партія виражає погляди консерваторів, євроскептиків, ізоляціоністів, бореться проти ісламізації країни та засилля іммігрантів. На виборах 2007 року SVP набрала найбільше голосів — 29% — і зайняла майже третину Національної ради (нижньої палати парламенту Швейцарії). Референдум 2009–го, на якому швейцарці проголосували за заборону будівництва мінаретів, ініціювала саме SVP. І зараз ця партія є фаворитом виборів.

Талісман SVP Цоттель жив у кантоні Цюріх на фермі Ернста Шиблі — депутата Національної ради від «народників». Разом із Цоттелем пропала також коза Мімо.

Як повідомляє РІА «Новості», ліваків у крадіжці підозрюють неспроста. В інтернеті з’явилося повідомлення від імені групи «Антифашистська акція», яка заявляє, що «забрала Цоттеля з собою». А влітку Шиблі отримав лист на ім’я «фашистського козла Цоттеля», в якому скотині погрожували смертю.

SVP звернувся в поліцію, однак поки що пошуки талісмана партії нічого не дали. SVP видала комюніке, в якому закликає знайти Цоттеля й негайно повернути його власнику.

Цей білий цап є успішним символом партії ще з 2007 року. Напередодні минулих виборів Цоттель став прообразом плюшевих іграшок і героєм комп’ютерної флеш–гри, в якій козел викидав за межі Швейцарії нелегалів та розстрілював з арбалета єврочиновників, які прагнуть вкрасти гроші швейцарських платників податків.