Ракетка мала, але забронзовіла

19.10.2011
Ракетка мала, але забронзовіла

Володарка бронзової нагороди ЧЄ–2011 Маргарита Песоцька (крайня праворуч) у компанії інших призерів особистої першості. (Фото з сайту Daylife.com.)

Починаючи з 2009 року, українські майстри малої ракетки регулярно привозять нагороди з європейських першостей. Три роки тому у Штутгарті Маргарита Песоцька вперше в історії незалежної України зійшла на п’єдестал, здобувши срібну медаль чемпіонату Європи. У 2010–му вистрелили чоловіки: натуралізований китаєць Коу Лей та Євген Прищепа виграли «бронзу» в парному турнірі ЧЄ. А минулого тижня «на Європі» знову нагадала про себе Рита Песоцька. Вихованка своєї мами, Маргарити Анатоліївни, виборола бронзову відзнаку єврочемпіонату, який приймали польські міста Гданськ і Сопот.

За словами головного тренера збірної України Володимира Геворгізова, успіх Песоцької став результатом планомірної роботи, проведеної перед ЧЄ. Спочатку Маргарита порадувала наставника перемогами в командному турнірі, де виграла у сильної румунської тенісистки Даніели Додян (50–та ракетка світу) та взяла реванш у своєї кривдниці по програному фіналу ЧЄ–2009 китаянки Ву Джадуо, котра представляє Німеччину. Відзначимо, що за відсутності багаторічного лідера команди Тетяни Сорочинської, яка нещодавно народила хлопчика, Рита стала першою ракеткою України та справжнім мотором збірної.

Уже після командних баталій, у яких українські дівчата, нагадаємо, посіли 13–те місце, Песоцька переключилася на особисті змагання і продовжила бити лідерів континентального пінг–понгу. «У чвертьфіналі Маргарита здолала румунку Елізавету Самару, яку раніше ніколи не перемагала», — тішиться здобутками підопічної пан Геворгізов. Проте перемога над 49–ю ракеткою світу відібрала в українки надто багато сил. Тож у півфінальному протистоянні з німкенею Ірен Іванчан наша співвітчизниця змогла взяти лише одну партію.

Щодо інших дівчат, то в боротьбі за особисті нагороди Поліна Трифонова зійшла з дистанції в першому раунді, Ірина Моцик — у другому, а Ганна Гапонова дійшла до 1/8 фіналу.

Найкращий результат наших співвітчизниць у парі — участь у другому етапі Трифонової та Моцик. Тоді як дует Гапонової та білоруски Дубкової програв у першому ж двобої.

За крок до повторення минулорічного успіху була наша найсильніша чоловіча пара — Лей/Прищепа. Однак знову зійти на європ’єдестал Коу та Євгенові завадили росіяни Пайков/Левенцов. «Хлопці показали гідний теніс. Однак їхні опоненти по чвертьфіналу грали, що називається, в незручний теніс. Один — ліворукий, другий — десняк», — підсумував для «УМ» виступ підопічних Володимир Геворгізов. Зрештою, донеччанин Лей та киянин Прищепа посіли п’яту сходинку.

Ще один представник України в парах, Ярослав Жмуденко, разом із росіянином Власовим вибув у стартовому раунді.

В «індивідуалці» Прищепа та Олександр Дідух дійшли до другого раунду, тоді як Жмуденко й Лей програли вже перші матчі.