Хлопці за дівчат

19.10.2011
Хлопці за дівчат

Помилка на брусах завадила Миколі Куксенкову виграти медаль світової першості. (Фото з сайту Daylife.com.)

Поки наші північні сусіди—росіяни радо обговорюють успіх на чемпіонаті світу своєї нової зірки — 16–рiчної Вікторії Комової, ми знову сумно констатуємо: виступ українських гімнастів у Токіо медалей не приніс. Найбільш прикро за наших дівчат, які провалили відповідальний старт.

Для українок світова першість, що мала статус ліцензійної перед Олімпіадою, почалася катастрофою. Лідерка команди Марія Лівчикова на тренуванні отримала важку травму коліна — розрив хрестоподібної зв’язки.

«Травма Лівчикової вбила нас наповал. За день до старту ми втратили обличчя команди. До того ж психологічний стан дівчат зазнав потужного удару», — розповів у коментарі «УМ» після повернення до Києва головний тренер жіночої збірної Ігор Коробчинський. — Такого безвольного виступу своїх підопічних я ще не бачив. Навіть без лідера, якби дівчата добре виконали свої програми, ми могли спокійно розраховувати на першу «дванадцятку».

А так — 19–та кваліфікаційна позиція залишила українську жіночу збірну без командної олімпійської ліцензії. Не пробилися наші дівчата і до фіналу в абсолютній першості, де змагалися 24 спортсменки, ані до вісімок в окремих видах.

«Шкода трьох років роботи», — так відгукується про провальний виступ дівчат Коробчинський. Єдине, за що тепер можуть поборотися його підопічні, — це олімпійські перепустки для участі в абсолютній першості. «Незабаром зберемо в Кончі–Заспі найкращих вітчизняних суддів і проведемо відбір. Перші дві гімнастки і поїдуть до Лондона на передолімпійський тиждень», — каже олімпійський чемпіон 1992 року.

Нагадаємо, що за підсумками ЧС–2011 командні олімпійські ліцензії на Ігри–2012 отримали перші вісім збірних. Колективи, що посіли в Токіо місця з 9–го по 16–те, в січні, коли пройде додатковий відбір, розіграють ще чотири ліцензії.

На відміну від Коробчинського, наставник чоловічої збірної Юлій Куксенков неабияк утішений. «Я радий, що наша молодь продемонструвала серйозний результат. Уже давно українська команда не потрапляла до вісімки найсильніших на чемпіонатах світу», — ділиться емоціями з «УМ» пан Куксенков.

За словами Юлія Михайловича, п’яте місце, яке посіли його вихованці в командному заліку, шокувало знавців спортивної гімнастики. «Ледь не кожен тренер підходив і виказував мені захоплення цією командою, — звітує Куксенков. — Наші хлопці були найстабільнішими на чемпіонаті — в 30 виходах на поміст вони не припустилися жодної грубої помилки».

Проте в словах наставника відчуваються й сумні нотки. «Шкода, що ми з Миколою знову пролетіли повз медаль ЧС», — так тренер відгукується про сьому позицію в багатоборстві свого сина. На думку наставника, Куксенков–молодший давно дозрів до медалі чемпіонату світу, однак кілька помилок — на брусах та у вільних вправах — не дозволили йому втриматися в першій трійці, де Микола перебував після трьох вправ. «Давно вже не пам’ятаю, щоб Коля помилявся. Він — стабільний гімнаст. Мабуть, це наслідки неймовірної боротьби в командних змаганнях», — зазначає Юлій Куксенков.

Хай там як, але українські чоловіки–гімнасти здобули п’ять ліцензій і тепер можуть планомірно готуватися до Олімпіади. Якби лише держава згадала, що, окрім футбольного Євро, у 2012 році Україна має гідно виступити ще й на Іграх у Лондоні, і допомогла матеріально.

 

ПЕРШІ

У чоловіків абсолютну першість виграв японець Кохей Утімура, у жінок — американка Джордін Уїбер. При цьому юна Вікторія Комова з Росії відстала від переможниці лише на 0,033 бала. За відсутності лідера своєї команди, Мустафіної, Комова стала першою у вправах на брусах і допомогла збірній здобути командне «срібло».

Переможці в окремих видах: в опорному стрибку — Маккайла Мароні (США, у жінок), Ян Хак (Республіка Корея, у чоловіків); у вільних вправах —росіянка Ксенія Афанасьєва та японець Утімура; на колоді — Суй Лу (Китай), на коні — Крістіан Беркі (Угорщина), на кільцях — Чень Ібін (Китай), на поперечині — Цзоу Кай (Китай), на брусах — Денелл Лейва (США).