Перпендикулярний марш

18.10.2011

«Політичне» святкування Покрови в Києві пройшло без ексцесів. Мітинг, організований партією ВО «Свобода», яка саме відзначала 20–річчя, зібрав близько 6 тисяч осіб — переважно це були «свободівці» з областей. Зібрання відбувалося в парку Шевченка. Як і після «загальноопозиційного» мітингу 24 серпня, колона рушила по Володимирській. Однак, на відміну від Дня Незалежності, сутичок із міліцією не було.

Нагадаємо, у серпні посилені загони «Беркута» стали на заваді маніфестантам — перегородили вулицю, іти по якій суд не забороняв; відбулися сутички. Опір мотивували тим, що опозиція збиралася прориватися на Хрещатик і майдан. Натомість минулої п’ятниці «Свобода» була законослухняною: Марш слави УПА чемно йшов повз кордони міліціонерів, які вже звично перекривали перпендикулярні вулиці. На випадок загострення емоцій у підворіттях причаїлися сотні озброєних «спецназівців».

Прохолодного вечора загони МВС мусили мерзнути на вулиці аж до 22:00, коли закінчився організований «Свободою» рок–концерт на Михайлівській площі. Свою шану УПА віддали гурти «Кому вниз», «Плач Єремії», «От вінта», «Тінь сонця», «Рутенія».

Нагадаємо, напередодні комуністи обіцяли не допустити націоналістів на Хрещатик, і суд заборонив походи по майдану. Зрештою, центральна площа залишилася поза політикою. Символічною була заява на мітингу голови київської «Свободи» Андрія Іллєнка: «Майдани себе не виправдали. Майданівські політикани зрадили народ. Тому попереду революція, і в її авангарді — націоналісти».

Мітинг ухвалив вимоги про потребу припинити політичні репресії, відправити у відставку уряд і парламент. Ну й визнати ОУН–УПА, а Покрову оголосити державним святом.

Уранці того дня своїм маршем від Аскольдової могили пройшли кілька сотень активістів УНА–УНСО, КУНу й УНП. Біля готелю «Салют» вони «символічно відкрили» пам’ятник Івану Мазепі. Щоправда, після мітингу самі той бюст і прибрали — щоб не пошкодили політичні супротивники.

А супротивники таки відзначилися: увечері «антифа» на вокзалі побили групу «свободівців», що поверталися додому в Миколаїв.