Привітала, та не знала

18.10.2011
Привітала, та не знала

«Оскароносна» кінозірка Хіларі Свонк збагнула, що зробила велику помилку, коли погодилася на вигідну пропозицію очільника Чечні Рамзана Кадирова і прилетіла в Грозний привітати його з днем народження. Нагадаємо, 5 жовтня, в День міста, Кадиров із великою помпою відзначав своє 35–річчя. Окрім численних російських зірок, проспівати дифірамби наймолодшому з глав суб’єктів Російської Федерації приїхали кілька знаменитостей світового масштабу: двічі «оскароносиця» Хіларі Свонк, голлівудський «бойовик» Жан–Клод ван Дамм та скрипалька Ванесса Мей. За їхньої участі відбулося урочисте відкриття комплексу хмарочосів «Грозний–Сіті», Республіканської клінічної лікарні та відреставрованого проспекту ім. Ахмада Кадирова.

Номінально все це було приурочено саме до Дня міста, адже святкувати свої уродини глава республіки заборонив. Проте насправді було очевидно, що всі виступи та феєрверки — саме на честь Рамзана Ахмадовича. Власне, закордонні гості в цьому навіть не сумнівалися, оскільки зі сцени вітали й навіть зізнавалися в любові саме до Кадирова.

Це викликало неабияке обурення правозахисної організації Human Rights Watch, яка жорстко розкритикувала зірок за «фактичну легітимізацію» чеченського режиму, відповідального за «викрадення людей, убивства та зловживання владою». Достукалися правозахисники тільки до серця Хіларі Свонк. Актриса визнала, що їй дуже соромно і вона «щиро жалкує» про свої відвідини чеченської столиці.

Сам Кадиров, зрозуміло, звинувачення в порушенні прав людини категорично відкидає. «Тільки вороги народу могли таке про мене написати», — заявив глава Чечні.