Результат сицилійських уколів

18.10.2011
Результат сицилійських уколів

Радість росіянки Софії Великої, яка у фінальному бою командного турніру шаблісток перемогла нашу Ольгу Харлан — як, до речі, і в індивідуальному турнірі. (Фото Рейтер.)

Дві медалі, які українські фехтувальники здобули минулого тижня на чемпіонаті світу в Катаньї, великого задоволення нашому тренерському штабу не принесли. Адже більшість спортсменів уже зараз думають про літні Олімпійські ігри 2012 року й докладають максимум зусиль, аби туди потрапити. З огляду на це, турнір на Сицилії не додав «синьо–жовтим» рейтингових балів.

 

«Гарантована» шабля

Після бронзової медалі Ольги Харлан в індивідуальному турнірі наші шаблістки зійшли на п’єдестал і командою. В 1/8 фіналу Харлан, Олена Хомрова й Галина Пундик розібралися з іспанками (45:36), потім із полячками (45:36) й азербайджанками (45:25). Причому представниці Азербайджану перед цим створили дві гучні сенсації, обігравши бронзових призерок попереднього ЧС — француженок і срібних призерок Олімпіади–2008 — китаянок. Утім для наших дівчат проблем вони не створили. Можливо, через те, що, як розповіла «УМ» прес–аташе Федерації фехтування України Дарія Недашковська, в попередні роки гості з Кавказу приїжджали набиратися майстерності до України — на базу в Кончі–Заспі. Як бачимо, азербайджанки відмінно засвоїли уроки, зате й українки добре вивчили суперниць.

У фінальному ж двобої українки поступилися постійним суперницям із Росії — 43:45 — й обмежилися срібними відзнаками. Програючи й бажаючи змінити хід матчу, наш наставник Гарнік Давидян спробував у справі запасну Ольгу Жовнір, але свій міні–бій вона програла.

Нагороди шаблісток олімпійського значення не мали, адже у Лондоні–2012 жіночого командного турніру в цьому виді зброї не буде. В «індивідуалці» ж Україну представлятимуть Харлан і, швидше за все, Хомрова. У рейтингу вони йдуть на третій і 12–й позиціях відповідно. Загалом у Лондоні змагатимуться 30 спортсменок, але кожна держава може виставити не більше двох шаблісток, тому навіть 15–те місце поки що не дає олімпійську перепустку Галі Пундик. Утім до 31 березня 2012 року Пундик має шанси випередити Хомрову.

Плюс Шемякіна?

Крім наших олімпійських чемпіонок у шаблі, реальні шанси приєднатися до фехтувальної збірної у Великій Британії має лише шпажистка Яна Шемякіна. На чемпіонаті світу львів’янка дійшла до 1/8 фіналу, де поступилася молодій китаянці, майбутній срібній призерці Юджи Сунь — 9:15. 25–річна Шемякіна зберегла п’яте місце у світовому рейтингу, але за олімпійську ліцензію їй ще належить поборотися.

Разом зі шпажистками програму індивідуальних змагань закривали рапіристи. Найдалі з наших пробився ще один представник Львова Ростислав Герцик — в 1/16 фіналу він поступився японцеві Юкі Ота (14:15) і розташувався на 22–му рядку підсумкового протоколу. Однак у табелі про ранги ФІЕ він лише 33–й, і про Олімпіаду може лише мріяти.

Власне, так само, як і наші команди в усіх видах зброї. У Лондоні в командних турнірах, крім господарів, виступатимуть лише по вісім збірних — по дві з кожної зони. Тож треба потрапити до провідного дуету в Європі, а це — непідйомне завдання для нинішніх українських «мушкетерів».

У Катаньї непогано виступили шаблісти. Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Андрій Ягодка і Дмитро Пундик здолали грузинів (45:22) і корейців (45:35), а у чвертьфіналі програли німцям (30:45). У втішному турнірі хлопці одним уколом поступилися угорцям (44:45) і в дуелі за сьоме місце «закололи» збірну США (45:31). У рейтингу українці йдуть 11–ми у світі й восьмими в Європі.

Вибувши з боротьби на стадії 1/8 фіналу, десяті позиції зайняли наші жіноча й чоловіча команди рапіристів. На одну сходинку вище у своєму виді розташувалися шпажистки на чолі з Шемякіною. А от представники сильної статі у шпазі осоромилися поразкою єгиптянам в 1/16 фіналу й посіли 17–те підсумкове місце.