Справа Тимошенко:

13.10.2011

Захист готує апеляцію

Захист Юлії Тимошенко подасть апеляцію на рішення Печерського райсуду наступного тижня. Про це вчора на прес–конференції повідомив один з адвокатів екс–Прем’єра Юрій Сухов. За його словами, сторона захисту отримала на руки обвинувальний вирок позавчора близько сьомої вечора і тепер вивчає його. Нагадаємо, лідерці БЮТ відміряли сім років ув’язнення і понад. 1,5 млрд. грн. відшкодування збитків за газові угоди з Росією 2009 року.

Сухов висловив сумнів, що апеляція та касація будуть задоволені. Але ці щаблі потрібні, аби дійти до Європейського суду. На думку захисника, «саме Європейський суд буде останньою інстанцією в цьому процесі».

Не надто сподіваючись на виправдання в довготривалому апеляційному процесі, адвокати Тимошенко роблять ставку на ймовірне рішення парламенту про декриміналізацію статті 365 ККУ. «Якщо стаття буде декриміналізована, то вирок буде скасовано повністю. Тобто ніякого відшкодування не буде», — сказав Юрій Сухов, маючи на увазі, що в такому разі його підзахисна не повинна буде відшкодовувати півтора мільярда збитків «Нафтогазу України» (при тому що міністр енергетики Юрій Бойко вже повідомив журналістам, що планує використати ці кошти для розрахунків за газ).

«Про такі дурниці, як відшкодування, ми не думаємо», — додав інший адвокат Тимошенко — Микола Сірий, зазначивши, що судом не встановлено факту завдання шкоди (»оскільки, якщо вона завдана в результаті господарської діяльності, то справа мала розглядатися в господарському суді, а не в прив’язці до політичного рішення»).

Захист подаватиме апеляцію на рішення судді Печерського суду незалежно від того, чи буде виправлена «під Тимошенко» відповідна стаття Кримінального кодексу.

Фракція «БЮТ–Батьківщина» наступного пленарного тижня в парламенті вимагатиме внесення змін до чинного законодавства щодо декриміналізації статей, за якими переслідують Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших опозиціонерів. Про це повідомив один із лідерів БЮТ Микола Томенко. Паралельно ВО «Батьківщина» починає акцію спротиву в регіонах.

Європарламент обмірковує санкції щодо Януковича

Обурений вироком екс–Прем’єрці України, Захід переходить до пропозицій дій і санкцій. Учора надвечір Європейський парламент у Брюсселі планував провести термінову дискусію з українського питання. Відповідне доповнення до порядку денного було зроблено ще напередодні. На нараду викликали главу зовнішньополітичного напряму ЄС — віце–президента Європейської комісії Кетрін Ештон. Крім того, за інформацією «Інтерфаксу», на наступному пленарному засіданні Європарламенту, яке відбудеться у Страсбурзі, на розгляд буде винесено резолюцію по Україні.

Якщо Європарламент вирішив слухати звіт у справі про вирок Тимошенко якнайшвидше, то голосування за проект доповіді з рекомендацій Раді ЄС та Єврокомісії щодо угоди про асоціацію з Україною може бути відкладено. Із такою пропозицією виступив доповідач Комітету з питань закордонних справ Європейського парламенту Річард Легутко.

Інші варіанти тиску на владу в Україні — припинення переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС де–факто, без оголошення про це. При тому, що на 20 жовтня заплановано візит Президента Віктора Януковича до Брюсселя, керівництво ЄС може відмовитися від зустрічей із ним.

Група Європейської народної партії у Комітеті регіонів ЄС уже зараз оголосила бойкот зустрічі з офіційною урядовою делегацією України.

Обама й Путін обурені в унісон

Найгучніша заява з приводу вироку Юлії Тимошенко пролунала у вівторок пізно ввечері з Вашингтона. Адміністрація президента США Барака Обами прямим текстом тисне на Януковича, аби Тимошенко вийшла з–за ґрат і повернулася на політичну арену.

«Обвинувачення проти Тимошенко й судовий процес над нею (...) викликали серйозні побоювання із приводу прихильності української влади демократії й верховенству права, — йдеться у спеціальній заяві Білого дому. — Сполучені Штати рішуче підтримують цілі українського народу щодо становлення демократичної і процвітаючої європейської держави (...) і закликають звільнити пані Тимошенко та інших політичних лідерів і колишніх урядовців. Вони повинні мати необмежену можливість брати участь у політичному житті, в тому числі у парламентських виборах наступного року».

На дві години раніше виступив із заявою щодо Тимошенко учасник газових угод–2009 Володимир Путін. Прем’єр–міністр РФ «не цілком розуміє», за що екс–глава уряду України отримала сім років ув’язнення. За його словами, при підписанні контрактів Тимошенко не порушувала законодавство, і взагалі то були угоди двох господарюючих суб’єктів — «Газпрому» й «Нафтогазу України». Ставити під сумнів комплекс газових домовленостей між Росією та Україною небезпечно і контрпродуктивно, наголошує глава уряду РФ.