Баланс тріщав, та Прем’єр не зважав

13.10.2011
Баланс тріщав, та Прем’єр не зважав

Микола Азаров: «Охороно, чому не забрали електронні іграшки у членів уряду?!»

Учора журналісти, а з ними і вся країна, довідалися, що напередодні очільник нашого уряду Микола Азаров, виявляється, побував у Сквирі — райцентрі на Київщині. Подія відбулася рівно за добу до того, як у Сквиру з дружнім, але скандальним візитом до офісу БЮТівського нардепа завітав «Беркут». Здавалося б, просто збiглося, але скільки алегорій!

 

Головне, що «вона» — «там»!

Образливо, та друга подія набула значно більшого резонансу у вітчизняному інформпросторі, ніж скромні відвідини головним урядовцем держави маленького такого підрозділу державної машини влади — місцевого центру зайнятості. І Микола Янович вирішив вдатися до піарходу — ще раз нагадав людству, що на сходах держустанови він зафіксував важливу, але неприємну деталь: у країні зростає безробіття! У першому півріччі нинішнього року маємо 8,2% у порівнянні з 6,4% у докризовому 2007 році. І тому Прем’єр велів iз таким ганебним явищем неухильно боротися. «Інакше ніяк», — аргументував він свою позицію.

Ну і, звичайно, чинний Прем’єр–міністр не міг не прокоментувати долю своєї попередниці, про яку цього дня не говорив тільки лінивий. Назагал, як стало зрозуміло з контексту, Янович палко вітає громадянську позицію судді Родіона Кiрєєва. «Україна сплатила близько 70 мільярдів гривень за газ за кабальною формулою. Тобто кожен українець, включаючи немовлят, переплатив за газ більше тисячі гривень, — м’яко почав Азаров, але, мов добрий гладіатор, не міг зупинитися на півдорозi під час своєї атаки на ув’язнену опонентку. — Також уряд продовжує врегульовувати масу інших боргових претензій до держави. Наприклад, вимогу міністерства оборони Російської Федерації повернути 405 мільйонів доларів боргу горезвісних «Єдиних енергетичних систем України» пані Тимошенко. А це 3,3 мільярда гривень, що, на хвилиночку, дорівнює всім витратам держави на будівництво лікарень, шкіл тощо в регіонах України у 2012 році».

Не було мита — є! І знову нема...

Але, окрім словесних дебатів із засудженою, Кабмін Миколи Яновича Азарова бачить перед собою й інші цілі. Своєю великою заслугою Прем’єр вважає скасування мита на імпорт зернових. Того самого мита, яке він сам героїчно запровадив і, попри всі застереження експертів та навіть підлеглих iз Мін­агрополітики, твердо заявляв, що радше піде у відставку, ніж скасує таку чудову змогу поповнювати бюджет. Бюджет, щоправда, радикально не наповнився, і уряд наступив на горло своїм переконанням. Мовляв, не таке воно вже й вигідне, це мито...

Інша точка прикладення зусиль, за визначенням Миколи Азарова, дослівно звучить так: «Ми повинні напружено попрацювати, щоб до кінця року суттєво покращити зовнішньоторговельний баланс. У нас є можливість збільшити надходження валюти і зменшити її витрати». Найзворушливіше у цій ситуації, що Прем’єр зачитував на камери глобально–пафосну фразу в той час, коли технічні працівники Держкомстату вивішували на свій сайт дуже цікаве повідомлення. Виявляється, за вісім місяців нинішнього року імпорт до України перевищив експорт на цілих 8 млрд. доларів. Причому негативне сальдо у порівнянні з минулим роком зросло на 3,6 млрд. доларів! Нагадаємо, що саме цю патову ситуацію з вимиванням іноземної валюти з України трохи хаотично намагається врегулювати Нацбанк — то ускладнюючи життя клієнтам «обмінок», то сам же й скасовуючи власні обмеження.

Але оптимізм Прем’єра, попри все залишається на висоті, і він стверджує, що «ми маємо змогу». Яку саме — це загадка з надрукованою догори ногами відгадкою. Микола Азаров сам учора пояснив громадянам України, як він оцінює шанси на одужання нашої експортно орієнтованої економіки. «Інфляція у Великій Британії сягнула небачених раніше 6,4%. Чи позначиться це на міжнародних фінансових ринках?» — запитав сам себе Прем’єр. І сам собі відповів: «Безумовно, позначиться. І так далі. Скажу прямо, це недобрі новини».

Прем’єр говорить...

Під «так далі» очільник уряду, треба розуміти, мав на увазі дуже просту тенденцію — український експорт скоротиться, а це значить, що негативне сальдо ще більше зросте. Якщо, звичайно, не трапиться дива. На яке, втім, Микола Янович щиро сподівається. «Найближчими тижнями ми знайдемо компроміс iз Росією щодо ціни на газ», — уперто, мов мантру, вкотре заявив учора Азаров, як він робить це завжди перед черговим діалогом iз Володимиром Путіним. Оскільки останній уже втомився повторювати, що йти на поступки Яновичу він не планує, то єдине, чим може налякати наш Прем’єр Путіна — тільки, мабуть, суддею Кiрєєвим.

Ну або піти «західним вектором» — домовитися–таки з МВФ про черговий транш. «24 жовтня в Україну прибуває місія Фонду — для оцінки показників виконання програми «стенд–бай», — нагадав Азаров колегам, які, може, забули сакральну для уряду дату. І повторив чергове заклинання: «У нас позитивні результати і зрозумілі бюджетні плани». Що скажуть у вiдповiдь йому на це гасло експерти–донори, Янович знає і сам: це вимога МВФ підвищити тарифи на газ і тепло для населення у зв’язку з невпинним подорожчанням газу. «Але уряд має свої розрахунки, — зробив серйозний вираз обличчя Прем’єр. — Наша позиція полягає в тому, що треба знайти інші компенсатори і не перекладати на людей тягар надвисоких цін на газ». За час, який йому відвів Вашингтон, український Кабмін компенсаторів не знайшов. Або тримає їх у таємниці. А це означає, що нам знову скажуть «ні».

...Передбачуваність заяв Миколи Азарова втомила не тільки пресу, а і його міністрів. Наш фотокор зумів спіймати в об’єктив, як міністр iз надзвичайних ситуацій Віктор Балога під час полум’яного вступного слова Прем’єра читав на своєму планшеті новини світської хроніки. Мовляв, за трибуною щосереди одне й те ж, а тут стільки пристрастей вирує!