«Дир–дир» та інші способи вигравати

13.10.2011

Мабуть, повинно минути ще чимало часу, щоб українці почали сприймати естонців як серйозних конкурентів у футболі. При тому що балтійцям вдалося сенсаційно пробитися до «плей–оф» чемпіонату Європи, позавчорашній товариський матч у Таллінні не залишив сумнівів у перевазі збірної України.

Олег Блохін, схоже, намацав кістяк захисної лінії — принаймні жодної зміни у квартеті оборонців порівняно з домашнім поєдинком із болгарами він не зробив. У «старті» в центрі поля вийшли Євген Коноплянка й Олександр Алієв, котрі замінили двох Андріїв — Ярмоленка й Шевченка. Шева знову відчув болі в спині, тож залишився в Києві. А на останньому рубежі нарешті дебютував кіпер «Шахтаря» Олександр Рибка. Загалом «гірників» на полі було троє (Селезньов вийшов на заміну). Спостерігачі помітили: результат до команди Блохіна прийшов тоді, коли основою збірної стали динамівці.

Із перших хвилин «синьо–жовті» показали, хто хазяйнуватиме на полі. Алієв, який напередодні став «зіркою» інтернету, обматюкавши журналістку ICTV, цього разу виблискував у грі. Спочатку небезпечно вистрілив із–за меж штрафного майданчика (Парейко парирував), потім навісив із кутового на Артема Мілевського (той пробив незграбно), а в другому таймі відзначився й голом, відгукнувшись на пас із флангу Богдана Бутка.

До перерви ж наші намагалися, як згодом сказав Блохін, «зіграти в дир–дир», тобто пройти захист суперника дрібним пасом. Лише під завісу першої половини Анатолієві Тимощуку вдалася передача у штрафний майданчик на Олега Гусєва — і динамівець скористався своїм шансом сповна.

За рахунку 2:0 наші тренери зробили кілька замін. Але злам у гру більше намагалися внести не резервісти, а польський арбітр, котрий побачив порушення правил у нашому штрафному з боку «ворсклянина» Євгена Селіна. Утім Рибка парирував удар Васильєва з 11–метрової позначки, вийшовши «сухим» після дебютного матчу у збірній.

Наступні спаринги збірна України проведе на нових стадіонах у Києві (11 листопада — з Німеччиною) та у Львові (15 листопада з Австрією).

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
тренер збірної України:

— Гадаю, нас можна привітати і з перемогою, і з хорошою грою. Хоча в першому таймі хлопці намагалися просто завести м’яч у ворота, тож у перерві тренери їм підказали, що так не можна забити. Я задоволений, що ми знову не пропустили, але помилки, звичайно, були. Нам є над чим працювати.

Тармо Рюютлі,
тренер збірної Естонії:

— Ми знали, що Україна — сильна збірна, і це підтвердилося у грі. Гості діяли швидше й технічніше, та й резерв у них виявився потужнішим. Коли ми перебуваємо не в повній бойовій готовності (а ми віддали багато сил у попередньому матчі), то можемо поступатися командам рівня української.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Естонія — Україна — 0:2 (Гусєв, 45+1; Алієв, 68)

Україна: Рибка, Бутко (Федецький, 85), Михалик, Чигринський, Селін, Тимощук (Ротань, 71), Гармаш (Назаренко, 46), Коноплянка, Гусєв (Ярмоленко, 46), Алієв (Гай, 74), Мілевський (Селезньов, 71)

Естонія: Парейко (Котенко, 58), Яагер (Шишов, 46), Клаван, Степанов, Баренгруб, Вунк, Дмитрієв, Теністе (Васильєв, 46), Пурі (Круглов, 46), Кінк (Пур’є, 66), Ах’юпера (Сааг, 46)

Суддя — Малек (Польща)

Нереалізоване пенальті: Васильєв, 83 (Е)

Таллінн, «А Ле Кок арена», 6 000 глядачів